Volledig scherm
Een Griek op een fiets. © EPA

Crisis maakt fietsen in Griekenland populair

Anders dan veel werklozen in Griekenland ziet fietsenmaker en oud-wielrenner Giorgos Vogiatzis de toekomst zonnig in. Veel Grieken zien zich gedwongen hun auto aan de kant te doen en zich met het veel gezondere vervoermiddel de fiets op de weg te begeven.

Volgens het Griekse bureau voor de statistiek is het aantal auto's op de weg in zowel 2010 als 2011 met ruim 40 procent gedaald. Daarentegen werden er in 2011 meer dan 200.000 fietsen verkocht, een kwart meer dan in het jaar daarvoor. In Athene komen steeds meer winkels waar fietsen en hulpmiddelen voor fietsers als helmen worden verkocht. Ze verschijnen zelfs tussen de souvenirwinkels in de drukke straten van de Plaka, de bij toeristen geliefde oude wijk van Athene.

Vogiatzis combineerde zijn liefde voor de fiets met die voor tekenen en wiskunde en opende in de jaren '80 zijn eerste werkplaats en winkel op het eiland Rhodos. Hij ontwerpt zijn fietsen zelf. Verkocht hij vroeger 40 fietsen per jaar, nu zijn dat er meer dan 350. Sommige zijn met de hand beschilderd en andere zijn getooid met de Griekse vlag. 'Mensen die nooit belangstelling hadden voor fietsen, kopen die nu.' Hij exporteert rijwielen naar zeven landen, waaronder Duitsland.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.