De drie opvallendste nieuwe gadgets op de jaarlijkse Google-conferentie
innovatieJaarlijks houdt Google een I/O-conferentie, waar alle nieuwste snufjes aan bod komen. Wat springt er dit jaar uit? De multinational is sinds een tijdje AI-first, wat betekent dat kunstmatige intelligentie op de eerste plek komt. Dat is goed te zien aan de gepresenteerde uitvindingen.
Op de bijeenkomst werd in 2008 al Android gepresenteerd, nu de grootste concurrent van het iPhone-besturingssysteem, en Chrome, inmiddels de meest populaire webbrowser. Zitten we straks allemaal aan deze nieuwe uitvindingen, net zoals we ons nu massaal met Google Maps door de stad bewegen? Misschien zit er eentje tussen deze selectie van de meest opvallende vindingen.
Google Lens: zoeken met je camera
Stel je voor, je staat in het bos en vraagt je af of die plant waar je net met je been langs kwam giftig is. Of je staat voor een restaurant, en vraagt je af of het eten er goed is. Met Google Lens weet je het snel: je maakt een foto, en het nieuwe product van het tech-bedrijf vertelt je precies wat je wilt weten. Je scant als het ware de werkelijkheid, en de kunstmatige intelligentie-machine van Google geeft je de informatie die je zoekt.
Lees verder onder de foto
Google Home: de slimme speaker geeft nu ook advies
Hardop vragen stellen aan een object, en nog antwoord krijgen ook. Dat is wat de smart speaker Google Home belooft, tenminste, als je in het Engels spreekt, en je zin begint met 'OK, Google'. Het apparaat bestond al een halfjaar, maar kan je nu ook actief assisteren. Bijvoorbeeld door je te vertellen dat je geplande concert bijna begint en dat je dus moet vertrekken, en dat je het best je paraplu kunt meenemen.
Het apparaat kan zes mensen herkennen, en heeft dus door wie het voor zich heeft. De kanttekening bij Home is dat het ding altijd meeluistert, en dus privacygevoelig is. De vraag is namelijk of het bedrijf alles opslaat wat de Home hoort, zoals het ook met internet-zoekopdrachten doet. In Nederland is het apparaat nog niet te koop.
Smart Reply: een robot mailt voor jou terug
In je Gmail-account krijg je binnenkort de optie om voorgeprogrammeerde antwoorden te sturen, die een AI - kunstmatig intelligente bot - voor je maakt. Let wel, de functie geeft op een dineruitnodiging alleen opties als 'Nee, dan kan ik niet' of 'Is goed'. Verwacht dus geen gepersonaliseerde liefdesbrieven.
Cloud TPU-chip: een zelfdenkende chip
Robots die kunnen denken en leren. Het lijkt een stap dichterbij met deze nieuwe chip. ,,Dit is kort gezegd een supercomputer voor machine learning", vertelde Google's vicepresident Urs Hölze. Dat machine-leren betekent zoiets als het ontdekken van patronen in gigantische hoeveelheden data. Opvallend is dat de chip niet te koop wordt aangeboden, maar vanaf eind 2017 alleen via de cloud kan worden gebruikt. De mogelijke functies van de chip zijn heel divers: van het herkennen van spraak en beeld tot robots die automatisch vertalen. In Google datacentra komen de chips met misschien wel duizenden bij elkaar gepakt beschikbaar, zodat ze via de cloud door ontwikkelaars gebruikt kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerika geeft Boeing voorlopige toestemming om geplaagde 787 Dreamliner weer te leveren
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing mag de door mankementen geplaagde 787 Dreamliner weer gaan leveren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het bedrijf voorlopige toestemming gegeven. De 787 Dreamliner stond bijna twee jaar aan de grond vanwege constructiefouten. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Bestelknop van Bol.com deugde volgens kantonrechter niet, consument hoeft rekening niet te betalen
Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor Bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van Bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel, hoefde die van de rechter daarom niet te betalen. -
PREMIUM
Liever geen kunstmest meer, maar kunnen we wel zonder?
Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig. Kunstmest is daardoor slecht voor het klimaat, en op dit moment ook nog eens schreeuwend duur. Is het mogelijk om ons voedsel te verbouwen zonder kunstmest? -
Brussel rekent op flinke stijging inflatie Nederland: 9,4 procent
De gemiddelde inflatie in Nederland komt dit jaar uit op 9,4 procent, verwacht de Europese Commissie. In mei raamde Brussel het inflatiepercentage nog op 7,4 procent. Het percentage is ook hoger dan het verwachte gemiddelde voor de negentien eurolanden van 7,6 procent. Dat schatte ze twee maanden geleden nog op 6,1 procent.
-
Aantal kermisondernemers gedaald, maar krimp lijkt te stoppen
Het aantal kermisondernemingen is sinds 2017 met 7 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermishouders (BOVAK), ziet die daling voorlopig niet verder doorzetten. In 2022 staan in totaal 1500 kermissen gepland in Nederland. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.