De 'gewone' werknemer wordt genegeerd
In jaarverslagen is niet alleen het salaris van bestuurders te vinden, maar valt ook te achterhalen welke visie de bedrijven over belonen hebben. De belangrijkste nieuwe trends op een rij.
Bonus is terug
Na de financiële crisis waren Aegon en ING gedwongen om de bonus van bestuurders te verlagen tot maximaal één jaarsalaris. Bij gewone bedrijven, waar de staat geen inmenging heeft, zijn de bonussen echter niet verlaagd. Bij KPN en Shell kregen bestuurders over 2010 aan bonussen, opties en aandelenwinsten zes tot zeven keer het jaarsalaris toebedeeld. En van verlaging van bonussen is geen sprake. Bedrijven denken juist na over verhoging van bonussen en reppen niet over de hogere risico's die hoger variabel loon kunnen opleveren. Als het bij een bedrijf tegenzit, worden bovendien de bonusregels aangepast. Nancy McKinstrey kreeg dit jaar geen aandelenbonus, waarna WoltersKluwer besloot voortaan bij toewijzing van aandelen ook naar een andere indicator te kijken.
Groene prestaties meten
Het belonen van duurzame prestaties heeft afgelopen jaar niet verder aan populariteit gewonnen. Alleen Shell, DSM, AkzoNobel en TNT hebben duidelijke criteria om bij groene prestaties van bedrijven de topbestuurder te belonen. De wijze van beoordeling gaat echter wel op de schop. Shell en AkzoNobel keken in het verleden bij het vaststellen van de groene bonus naar de positie in de ranglijst van de duurzame index van Dow Jones. Maar deze instelling bleek zelf schimmig te zijn over haar werkwijze. Daarom hebben Shell en AkzoNobel besloten om bij duurzaamheid te kijken naar beter meetbare prestaties, zoals de reductie in de uitstoot van CO2.
Geld voor een huis
Huisvesting van de baas is nog zelden een taak van het bedrijf. De bestuursvoorzitter verdient immers voldoende om zelf een woning of hypotheek te betalen. Alleen een verhuisvergoeding wordt soms nog betaald. Bij Unilever denken ze daar anders over. Het levensmiddelenbedrijf doneerde vorig jaar 935 duizend euro, zodat de nieuwe financiële man, Jean-Marc Huët, een appartement in Londen kon betrekken. Deze betaling is nodig, omdat Unilever niet alleen in Rotterdam, maar ook in Londen een hoofdkantoor heeft. Huët is niet onbemiddeld, als financieel directeur ontving hij bij de overname van voedingsbedrijf Numico 34 miljoen euro.
Banken zijn verplicht om de hypotheekleningen aan eigen bestuurders te openbaren. Zo hielp ING topman Jan Hommen vorig jaar aan een nieuwe hypotheek van 1,5 miljoen euro, tegen de scherpe rente van 3,4 procent.
Werknemer genegeerd
De commissie-Frijns lanceerde twee jaar geleden het idee om bij de vaststelling van het salaris ook te kijken naar het inkomen van de doorsnee werknemer. Anders dreigt het haasje-over-effect: door alleen te kijken naar het hogere salaris bij concurrerende bedrijven, krijgen bedrijven de prikkel om het salaris uit concurrentieoverwegingen nog verder te verhogen. Terwijl, aldus Frijns, een bestuurder ook moet beoordelen of de salariskloof met het 'gewone' personeel niet te groot wordt.
Het advies van Frijns vindt echter geen navolging. Bierbrouwer Heineken wil bijvoorbeeld zowel het vaste salaris als de maximale bonus van zijn topman verhogen, omdat elders meer wordt betaald. De bestuursvoorzitter van Heineken verdient op dit moment 67 keer meer dan de gemiddelde werknemer. Als de aandeelhouders binnenkort akkoord gaan met het nieuwe beloningsplan, dan kan bestuursvoorzitter Jean-Francois Boxmeer zijn hogere vaste salaris van dik een miljoen euro voortaan vervier- of vervijfvoudigen. En dan verdient hij 150 keer meer dan een gewone werknemer. (Met medewerking van Suzanne Ruwaard)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin keldert opnieuw en is nu minder dan 25.000 dollar waard
De waarde van de bitcoin is vanochtend opnieuw fors gekelderd, nadat de cryptobank Celsius Network vanwege liquiditeitsproblemen alle munten bevroor. De belangrijkste digitale munt verloor zo’n 10 procent van zijn waarde en was rond 10.15 uur Nederlandse tijd zo’n 24.800 dollar waard (ongeveer 23.700 euro). -
PREMIUM
De ‘verrotte cultuur’ achter hipsterbiermerk BrewDog
Brouwerij BrewDog verovert de wereld met hipsterbier en eigen kroegen, maar achter de gelikte marketing en het imago van vrijbuiters gaat een ‘verrotte bedrijfscultuur’ schuil. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
3
Spaarders lopen gezamenlijk miljarden mis door uitspraak Hoge Raad
Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie voor te veel betaalde belasting over hun spaargeld. Dat heeft de Hoge Raad zojuist bepaald. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
-
PREMIUM
Noord-Ierse grens speelbal van Britse populisten: Brexitakkoord op losse schroeven
Het Verenigd Koninkrijk dreigt eenzijdig de brexitregels voor Noord-Ierland op te schorten om de economie in de regio te beschermen en de vrede te bewaren. Analisten betwisten deze argumentatie. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Steeds meer fysieke winkels, maar bij webshops is de rek eruit
Winkelstraten zouden het door de coronacrisis moeilijk krijgen, was het idee. Maar wat blijkt: in de winkelstraat komen er nu juist zaken bij, terwijl bij de webwinkels de rek eruit is.