De 'gewone' werknemer wordt genegeerd
In jaarverslagen is niet alleen het salaris van bestuurders te vinden, maar valt ook te achterhalen welke visie de bedrijven over belonen hebben. De belangrijkste nieuwe trends op een rij.
Bonus is terug
Na de financiële crisis waren Aegon en ING gedwongen om de bonus van bestuurders te verlagen tot maximaal één jaarsalaris. Bij gewone bedrijven, waar de staat geen inmenging heeft, zijn de bonussen echter niet verlaagd. Bij KPN en Shell kregen bestuurders over 2010 aan bonussen, opties en aandelenwinsten zes tot zeven keer het jaarsalaris toebedeeld. En van verlaging van bonussen is geen sprake. Bedrijven denken juist na over verhoging van bonussen en reppen niet over de hogere risico's die hoger variabel loon kunnen opleveren. Als het bij een bedrijf tegenzit, worden bovendien de bonusregels aangepast. Nancy McKinstrey kreeg dit jaar geen aandelenbonus, waarna WoltersKluwer besloot voortaan bij toewijzing van aandelen ook naar een andere indicator te kijken.
Groene prestaties meten
Het belonen van duurzame prestaties heeft afgelopen jaar niet verder aan populariteit gewonnen. Alleen Shell, DSM, AkzoNobel en TNT hebben duidelijke criteria om bij groene prestaties van bedrijven de topbestuurder te belonen. De wijze van beoordeling gaat echter wel op de schop. Shell en AkzoNobel keken in het verleden bij het vaststellen van de groene bonus naar de positie in de ranglijst van de duurzame index van Dow Jones. Maar deze instelling bleek zelf schimmig te zijn over haar werkwijze. Daarom hebben Shell en AkzoNobel besloten om bij duurzaamheid te kijken naar beter meetbare prestaties, zoals de reductie in de uitstoot van CO2.
Geld voor een huis
Huisvesting van de baas is nog zelden een taak van het bedrijf. De bestuursvoorzitter verdient immers voldoende om zelf een woning of hypotheek te betalen. Alleen een verhuisvergoeding wordt soms nog betaald. Bij Unilever denken ze daar anders over. Het levensmiddelenbedrijf doneerde vorig jaar 935 duizend euro, zodat de nieuwe financiële man, Jean-Marc Huët, een appartement in Londen kon betrekken. Deze betaling is nodig, omdat Unilever niet alleen in Rotterdam, maar ook in Londen een hoofdkantoor heeft. Huët is niet onbemiddeld, als financieel directeur ontving hij bij de overname van voedingsbedrijf Numico 34 miljoen euro.
Banken zijn verplicht om de hypotheekleningen aan eigen bestuurders te openbaren. Zo hielp ING topman Jan Hommen vorig jaar aan een nieuwe hypotheek van 1,5 miljoen euro, tegen de scherpe rente van 3,4 procent.
Werknemer genegeerd
De commissie-Frijns lanceerde twee jaar geleden het idee om bij de vaststelling van het salaris ook te kijken naar het inkomen van de doorsnee werknemer. Anders dreigt het haasje-over-effect: door alleen te kijken naar het hogere salaris bij concurrerende bedrijven, krijgen bedrijven de prikkel om het salaris uit concurrentieoverwegingen nog verder te verhogen. Terwijl, aldus Frijns, een bestuurder ook moet beoordelen of de salariskloof met het 'gewone' personeel niet te groot wordt.
Het advies van Frijns vindt echter geen navolging. Bierbrouwer Heineken wil bijvoorbeeld zowel het vaste salaris als de maximale bonus van zijn topman verhogen, omdat elders meer wordt betaald. De bestuursvoorzitter van Heineken verdient op dit moment 67 keer meer dan de gemiddelde werknemer. Als de aandeelhouders binnenkort akkoord gaan met het nieuwe beloningsplan, dan kan bestuursvoorzitter Jean-Francois Boxmeer zijn hogere vaste salaris van dik een miljoen euro voortaan vervier- of vervijfvoudigen. En dan verdient hij 150 keer meer dan een gewone werknemer. (Met medewerking van Suzanne Ruwaard)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Het is niet haar leeftijd die de zoektocht naar een baan bemoeilijkt, maar haar mindset
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMColumn
Op een recessie heb je geen grip, maar je kunt je er wel tegen wapenen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMInterview
Geplaagd Hema maakt na jaren weer winst: ‘Moeten weer gaan doen waar we goed in zijn’
Voorzichtig kruipt de Hema weer uit het dal. De winkelketen maakt weer winst nadat het bedrijf jarenlang enorme verliezen leed, vertelt topvrouw Saskia Egas Reparaz. Maar er is nog een hoop werk te doen waarschuwt ze, om van de Hema weer de winkel te maken van fraaie producten voor een betaalbare prijs. Niet alleen de financiën moesten beter, ook de sokken, de kaasschaaf en de verlengsnoertjes. -
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Coronaschulden duwen 50.000 in kern gezonde bedrijven naar afgrond
Zo'n 50.000 in de kern gezonde bedrijven dreigen de komende jaren onnodig failliet te gaan omdat ze geen lening kunnen krijgen. Het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (IMK) denkt een methode te hebben gevonden om dat te voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.