Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem bij Pauw en Witteman © VARA

Dijsselbloem heeft geen spijt van uitspraken over Cyprus

'Ik heb geen spijt van wat ik gezegd heb. Ik zou het opnieuw zeggen.' Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem vanavond bij Pauw en Witteman in een reactie op de onrust die vandaag ontstond over zijn uitspraken over het reddingsplan voor Cyprus.

'Ook wij politici moeten openlijk blijven communiceren. We zoeken een weg waarbij de risico's daar worden neergelegd waar ze kunnen worden genomen', aldus Dijsselbloem.

Hij hield zijn analyse over de aanpak van problemen in de financiële sector overeind. Daarin wordt bij banken in problemen eerst gekeken wordt naar de bank zelf, naar aandeelhouders en obligatiehouders of desnoods naar mensen met een spaartegoed boven 100.000 euro.
'Dat is een te verdedigen route. Dat vindt de financiële sector niet fijn om te horen, maar problemen moeten we leggen daar waar ze horen.' En dat is volgens Dijsselbloem niet in eerste instantie bij de belastingbetaler, maar bij partijen die de risico's hebben genomen.

Dijsselbloem zei ook dat de Laiki Bank niet meer te redden was en hoe dan ook failliet was gegaan. Spaarders waren dan al hun geld kwijt geraakt, nu is de eerste 100.000 euro nog gegarandeerd.
Cyprus is volgens de minister en eurogroepvoorzitter een uitzonderlijk geval, reden waarom de eurogroep uitzonderlijk ver is gegaan met het aanspreken van spaarders.

Blauwdruk
Dijsselbloem had in twee afzonderlijke interviews voor persbureau Reuters en de Financial Times gezegd dat het reddingsplan voor Cyprus als blauwdruk kan dienen voor de rest van de Europese bankensector. Later op de dag verklaarde hij dat Cyprus een specifiek geval is en er geen sprake is van modellen of 'blauwdrukken'. Bij Pauw en Witteman zei Dijsselbloem: 'Ik kende het Engelse woord voor blauwdruk (template, red.) niet eens. Dat heb ik vandaag pas geleerd.'

Zijn uitspraken leidden vandaag tot onrust op de beurs. De euro daalde maandag tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 4 maanden tijd. Ook in Den Haag is sprake van onrust. Het CDA maakt zich zorgen over de communicatie door de Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën over het reddingsplan. Die is 'weinig gelukkig', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum maandag. SP-Kamerlid Arnold Merkies typeert het optreden van Dijsselbloem als 'niet handig'.

Columnist Paul Murphy van de Financial Times roept naar aanleiding van de commotie op tot het vertrek van Dijsselbloem als Eurogroep-voorzitter.

Dijsselbloem verwacht geen bankrun op Cyprus de komende dagen. Het in de eurozonelanden gegarandeerde spaartegoed van 100.000 euro noemde hij 'uitdagend'. Op termijn zou dat bedrag moeten zakken, maar naar welke hoogte is een discussie die we nog 'even in de ijskast moeten houden', aldus de minister, totdat de eurzone zich in rustiger vaarwater bevindt.