Dit is de uitvinding uit Hardenberg die je huis verwarmt zonder gas
VideoHARDENBERG/VRIEZENVEEN - Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Gasgestookte cv-ketel eruit, de elektrische Ecoliner erin. Klaar is Kees. Uitvinder Will Schottman, die een bedrijf in Hardenberg heeft, is overtuigd van zijn vinding die in Vriezenveen werd getest.
Delen per e-mail
Exact op de dag dat minister Wiebes aankondigde de Groningse gaskraan af te zullen knijpen tot 12 miljard kuub per jaar, presenteerde de Hardenbergse ondernemer en uitvinder Will Schottman zijn Reduxion Ecoliner. Dit apparaat kan volgens de ontwikkelaar simpelweg de gasgestookte cv-ketel vervangen in elke woning en elk gebouw met een watergedragen verwarmingssysteem. Kortom: Nederland kan massaal van het gas af.
Het eerste bericht over de Ecoliner heeft volgens Schottman een stroom van reacties opgeleverd. Niet alleen werd de website van Reduxion massaal bezocht, maar ook investeerders meldden zich, evenals Wiebes’ ministerie. Tot nu toe werd onderzoek en eerste productie gefinancierd door een aantal Hardenbergse ondernemers. Schottman heeft een Nederlands octrooi gevestigd en is bezig met een patent voor heel Europa.
Zeus
Bij het Hardenbergse metaalbedrijf Zeus zijn de eerste Ecoliners geplaatst. ,,Vanaf half december staat onze gasmeter op nul”, stelt directeur John Baas tevreden vast. De besparing op jaarbasis kan hij nog niet geven, maar het systeem werkt in ieder geval naar behoren. Baas gelooft erin en is ook ingestapt om het verder uit te rollen. Samen met andere bedrijven wordt een productielijn opgezet om vanaf september voor de particuliere markt de Ecoliner te gaan produceren; 1.000 tot 1.500 stuks per maand. Het apparaat gaat voor de particulier 2.000 tot 2.300 euro kosten en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een warmtepomp.
Extra voordeel is dat het bestaande leidingwerk kan blijven zitten, er geen dakdoorvoer meer nodig is en onderhoud beperkt blijft tot het eens in de vijf jaar vervangen van een onderdeel. ,,De installatie is vrij eenvoudig en kan snel, waarmee we ook meehelpen om het gebrek aan voldoende installatietechnici te compenseren”, aldus Schottman.
Kok
Will Schottman (57) komt uit Raalte, maar heeft zich jaren geleden al in Hardenberg gevestigd met zijn bedrijf Reduxion. Tot zijn veertigste levensjaar was hij in Nederland en Duitsland chef-kok, maar hij besloot de potten en pannen aan de kant te zetten en zich op techniek en chemie te richten. Na eerdere vindingen voor warmteterugwinning bij supermarkten, ontwikkelde hij de laatste anderhalf jaar de Ecoliner. Bij Uitslag Metaal in Vriezenveen werd zijn vinding gebouwd en getest.
(Artikel gaat verder onder de foto)
De vinding van Schottman roept een gevoel van ‘te mooi om waar te zijn’ op. Reden waarom er ook kritische geluiden te horen zijn. ,,Eerst zien, dan geloven”, stelt Laur Visser van de Bossche Energie Coalitie, waarbij zo’n 54 bedrijven op het gebied van verduurzaming zijn aangesloten. Visser weet van de Ecoliner, wil er best in geloven ook, maar dan wel op basis van cijfers en resultaten. ,,En die heb ik tot nu toe niet kunnen inzien. ,,De mensen achter de Ecoliner geven geen openheid omtrent de toegepaste techniek en de octrooibeschrijving heb ik nog niet kunnen vinden. Daar is het wachten op voordat we ons een oordeel kunnen vormen over de Ecoliner.”
Geen paniek
Bij de Deventer fabrikant van verwarmingsapparaten Nefit leidt de lancering van de Ecoliner vooralsnog niet tot paniek. ,,Het is logisch dat er allerlei initiatieven zijn om het gasverbruik te kunnen reduceren”, aldus woordvoerder Jan Bosch. ,,Zelf zijn we al jaren bezig met de verdere ontwikkeling van de warmtepomp en het toevoegen van duurzame componenten aan bestaande technieken. De transitie van gas naar alternatieven is een bijzonder complexe operatie, die nog geruime tijd in beslag zal nemen, temeer omdat het ook betaalbaar moet zijn. Wereldwijd volgen we alle ontwikkelingen en daar zal ook de Ecoliner bij horen.”
TU
Uitvinder Schottman zegt niet bang te zijn voor kritische vragen. ,,Dat is alleen maar goed. We moeten wel onze techniek beschermen, maar de resultaten zullen uitsluitsel geven. Al onze gegevens zullen samen met de TU Eindhoven doorgerekend worden.” De zuidelijke TU was nog niet bereikbaar voor een reactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarde sneakerbeurs StockX naar 3,8 miljard dollar
Sneakermarktplaats StockX heeft 255 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Daarmee is het Amerikaanse bedrijf, met ook een vestiging in Eindhoven, nu 3,8 miljard dollar waard. Omgerekend is dat 3,2 miljard euro. StockX zou zich voorbereiden op een beursgang die mogelijk later dit jaar al plaatsvindt. -
VIDEO
Nederland doet niet mee aan staatssteun Air France-KLM
Air France-KLM krijgt opnieuw staatshulp, maar niet van Nederland. De eigenaar van KLM komt daarbij voor een flink deel in handen van Frankrijk dat tot 4 miljard euro extra steun verleent. Nederland ziet zijn belang verwateren. Het demissionaire kabinet werkt wel aan extra steun voor dochter KLM. -
PREMIUM
Biden laat Europese economie zijn hielen zien, maar loopt hij niet te hard van stapel?
De Chinese economie draait alweer op volle toeren. Ook in de VS wordt dit jaar een recordgroei verwacht. Waarom blijft de economie van Europa daarop achter? -
Sterkere economische groei in Nederland door coronasteun VS
Doordat de wereldeconomie dit jaar aanzienlijk harder aantrekt dan gedacht, is er ook in Nederland meer economische groei mogelijk. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen mondiaal en ook voor Nederland heeft opgekrikt. -
Noors staatsfonds koopt helft windmolenpark voor kust Zeeland
Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft een belang van 50 procent gekocht in het windmolenpark Borssele 1 & 2 dat ligt voor de kust van Zeeland. Dat belang werd overgenomen van het Deense energieconcern Ørsted voor een bedrag van bijna 1,4 miljard euro.
-
Moederbedrijf Pearle wint ook hoger beroep in overnameruzie
GrandVision, bekend van optiekketen Pearle, trekt ook in hoger beroep aan het langste eind in zijn juridische gesteggel met het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Dat bedrijf wilde graag inzage in bepaalde vertrouwelijke documenten van GrandVision, maar het gerechtshof in Amsterdam heeft de vordering afgewezen. Eerder kwam een lagere rechter al tot hetzelfde oordeel. -
CPB: Herstel Nederlandse economie gaat iets trager, maar werkloosheid valt mee
De aanhoudende coronacrisis hakt er iets dieper in dan eerder gedacht. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,2 procent, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB). In 2022 trekt de groei verder aan en komt het cijfer uit op 3,5 procent. -
VIDEO
Rechter verklaart D-reizen failliet: ‘Dit is dramatisch’
D-reizen is failliet verklaard door de rechter. Dat heeft de reisorganisatie vanmorgen bekendgemaakt. Door de coronacrisis kwamen er vrijwel geen inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in grote financiële problemen kwam.