Volledig scherm
PREMIUM
© Pieter M. Dorrenboom

Dit moet je weten over je studieschuld

Mooie periode, die studietijd. Beetje studeren, lekker stappen, lange vakanties. En die studieschuld - ach, dat komt later wel. Maar twee jaar na het afstuderen moet je er toch aan geloven: die schuld moet worden afgelost. Hoe werkt dat precies?

Als student is het eenvoudig geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zit je krap? Log in bij DUO en je zet de maandelijkse lening gewoon 100 euro hoger. Sta je er weer wat beter voor, dan kun je het leenbedrag net zo gemakkelijk weer verlagen.

Volgens cijfers van DUO hebben 980.000 mensen in Nederland een studieschuld. Die bestaat uit het geleende bedrag plus de rente daarover. Elke 5 jaar wordt de hoogte van de rente over de (nog) uitstaande studieschuld opnieuw vastgesteld. Haal je binnen 10 jaar geen diploma, dan moet je ook je ov-vergoeding terugbetalen die je maandelijks ontvangt zolang je studeert. Daardoor kan de schuld fors oplopen.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.