Driekwart van Amsterdamse Airbnb-adressen verdwenen na invoering van registratieplicht
Verhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. De gemeente hoopt zo eindelijk de overlast door het toerisme in de stad te beteugelen.
Begin deze maand verloor Amsterdam in één klap driekwart van het aanbod aan particuliere vakantiewoningen (vakantieverhuur en B&B) omdat een nieuwe registratieplicht van kracht werd, blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de gemeente, uitgevoerd op 28 maart en op 4 oktober.
Amsterdam probeert de overlast en het onttrekken van huizen aan de woningmarkt door vakantieverhuur al langer te bestrijden. Zo gelden beperkingen als een maximum van 30 dagen per jaar en hooguit vier personen per adres. De verhuurplatforms delen geen gegevens, wat controle lastig maak.
Boete
Sinds 1 oktober mogen daarom alleen nog particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb. Die kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.
De registratieplicht maakt het voor de gemeente mogelijk om meer informatie over de aanbieders te krijgen. Daarnaast maakt Airbnb nu gebruik van een zogenoemd ‘City Portal’, wat overleg tussen gemeente en het platform mogelijk maakt. Boze buren kunnen klachten 24 uur per dag kwijt bij een hulplijn.
Onstuimig
De gemeente concludeert dat het aantal verhuuradressen in Amsterdam is gezakt van 18.715, naar 4.128. Het gaat om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. Het aanbod op het dominante Airbnb zakte nog sterker: van 16.648 naar 2.924.
Ondanks de strengere regels verwacht Airbnb zelf dat het aanbod blijft groeien. Ervaringen in andere steden zouden dat onderstrepen. Ook zou het aanbod buiten de grote steden ‘onstuimig’ groeien. Om het verhuur binnen de perken te houden, ‘proportionele regulering’, wordt de samenwerking met overheden versterkt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
Belgische modeketen Veritas komt naar Nederland
De Belgische modeketen Veritas gaat in Nederland winkels openen. In totaal denkt de keten ruimte te hebben voor tachtig Nederlandse winkels. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Met video2
Nu winkeldiefstal fors toeneemt, stopt Action met zelfscankassa's in sommige filialen
Action haalt in sommige winkels de zelfscankassa weg. Dat zorgt bij klanten voor opgetrokken wenkbrauwen. Het bedrijf ontkent dat de actie iets te maken heeft met een toenemend aantal winkeldiefstallen. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
Albert Heijn geeft toe aan druk: tien procent loonsverhoging voor medewerkers distributiecentra
-
-
-
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
Tienduizenden ondernemers hebben nog geen cent van hun coronaschuld afgelost
Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro.