Dringend advies Boeing: Houd oudere 737's aan de grond
Vliegtuigfabrikant Boeing raadt luchtvaartmaatschappijen dringend aan de lapnaden van hun oudere 737's grondig te inspecteren. Het gaat niet alleen om het type 737-300, waarmee vrijdag een bijna-ongeluk gebeurde, maar ook om de types 737-400 en -500. Dat maakte Boeing maandagavond laat bekend.
Haarscheurtjes in de vliegtuigromp zijn waarschijnlijk de oorzaak van het bijna-ongeluk met een toestel van Southwest Airlines, zo is gebleken uit een inspectie van de Amerikaanse Raad voor de Transportveiligheid (NTSB). Mogelijk moeten nu honderden Boeing 737's, waaronder vier van Nederlandse maatschappijen, tijdelijk uit bedrijf worden genomen.
Het passagiersvliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij kwam vrijdag vlak na het opstijgen in Phoenix in de problemen. Op het moment dat het toestel zijn kruishoogte bereikte, ontstond n het dak van de cabine, boven de linkervleugel, een gat van 1,5 meter breed en 35 centimeter hoog. De piloten zetten het toestel veilig aan de grond op een militair vliegveld in Arizona. De 118 passagiers en de bemanning kwamen met de schrik vrij. Technici hebben het beschadigde stuk vliegtuigromp dit weekeinde uitgezaagd en voor nader onderzoek naar het expertisecentrum van de NTSB in Washington gebracht.
Verborgen gebreken
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij besloot na het incident 79 van zijn 170 Boeing 737-300's aan de grond te houden. Deze worden alle onderzocht op verborgen gebreken. Drie van de doorgelichte toestellen vertonen hetzelfde euvel als het kapotte vliegtuig: kleine langwerpige scheurtjes in de romp, waarschijnlijk veroorzaakt door metaalmoeheid in de aluminium schil.
Vliegtuigen hebben een drukcabine die na de start wordt opgeblazen en vlak voor de landing weer leegloopt. De passagiers ervaren daardoor tijdens de reis dezelfde luchtdruk als op aarde. Omdat de atmosfeer op grote hoogte zeer ijl is, kunnen mensen in een vliegtuig niet goed ademen zonder kunstmatige luchttoevoer. Maar de voortdurende compressie en decompressie die vliegtuigen ondergaan, kan op den duur metaalmoeheid veroorzaken.
De scheurtjes in de Boeing 737-300 van Southwest Airlines bevonden zich op meerdere plaatsen langs de horizontale 'lapnaden'. Deze lopen aan weerszijden over de hele lengte van het toestel en verbinden de bovenkant met de onderkant van de romp door middel van klinknagels en lijm. Hoewel niet vaststaat dat de scheurtjes de oorzaak zijn van het gat in de romp, ging de NTSB daar gisteren wel van uit. Bij het eerste onderzoek bleek dat de scheuren al aanwezig waren voordat het gat in de romp werd geslagen. Zorgelijk is dat de scheurtjes niet alleen in de buurt van het gat zijn gevonden, maar ook op andere plaatsen in hetzelfde toestel (de inspectie spreekt van 'wijdverbreide scheurvorming'), en in nog drie andere vliegtuigen van hetzelfde type.
Fabrikant Boeing heeft daarom een 'onderhoudsbulletin' uitgevaardigd voor de genoemde Boeing 737's die meer dan 30 duizend vluchten hebben gemaakt. De NTSB stelde die extra veiligheidscontroles gisteren nog niet verplicht, maar het bestuurslid zei dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA dat waarschijnlijk wel zal doen.
Oudere variant
De Boeing 737-300 is een oudere variant van de populaire 737-serie. De meeste vliegmaatschappijen vervangen ze momenteel stapsgewijs door nieuwere generaties vliegtuigen. Volgens de FAA zijn er wereldwijd nog 931 Boeing 737-300's in bedrijf, waarvan 288 bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.
US Airways blijft voorlopig gewoon doorvliegen met zijn 737-300's.
KLM
KLM heeft er nog drie en wil de laatste 737-300 volgend jaar met pensioen sturen. Ook de Nederlandse maatschappij is niet van plan de in opspraak geraakte toestellen uit de lucht te halen. Een woordvoerster: 'Wij controleren onze vliegtuigen altijd zeer intensief en hebben dus geen reden aan te nemen dat ze niet veilig zijn.'
Transavia en ArkeFly hebben geen Boeing 737-300's in dienst. Vakantievlieger Corendon bezit één 737-300, bevestigt een woordvoerster. Ook deze maatschappij ziet geen aanleiding het toestel op non-actief te zetten. 'Onze Boeing 737-300 is vergeleken met dat toestel van Southwest Airlines relatief nieuw', aldus de verklaring van Corendon. Veel scheelt het niet. De Boeing van 737-300 van Corendon is veertien jaar oud, één jaar jonger dan het gewraakte toestel van Southwest. De drie KLM-toestellen zijn 18,5 jaar geleden opgeleverd.
Southwest Airlines was verbaasd over de bevindingen van de NTSB. 'Dit is een nieuw en onbekend probleem', zei een topman van het bedrijf. Het bewuste toestel was voor vertrek nog gecontroleerd en werd bij die check-up in orde bevonden. Volgens de NTSB zegt dat niet veel, de scheurtjes worden alleen zichtbaar als het vliegtuig wordt gedemonteerd. In maart 2010 werd het ongelukstoestel voor het laatst uit elkaar gehaald voor een intensieve controle en onderhoudsbeurt. Daarbij vonden de monteurs tien scheurtjes in de romp, blijkt uit de FAA-registers. Die zijn toen allemaal gerepareerd. Het verplichte onderhoudsschema voor de Boeing 737-300 is volgens de luchtvaartmaatschappij strikt nageleefd.
De maatschappij liet in het verleden op dat vlak wel steken vallen. De FAA legde Southwest Airlines een paar jaar terug een boete op van 7,5 miljoen dollar omdat de verplichte inspecties aan vliegtuigrompen niet waren uitgevoerd. De 79 vliegtuigen die Southwest Airlines sinds vrijdag aan de grond houdt, hebben nog hun originele aluminium huid. Bij de andere negentig 737-300's van Southwest is die huid al vervangen, en het risico op metaalmoeheid is dus geringer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Tientallen vliegtuigen onderzocht na gat
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines houdt 79 vliegtuigen aan de grond, nadat een van haar toestellen vrijdag een noodlanding had moeten maken wegens een gat in de romp. Het gaat om Boeing 737-vliegtuigen, die worden onderzocht op metaalmoeheid. -
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie. -
Meer scheuren in Amerikaanse vliegtuigen ontdekt
Bij nog drie Boeing 737-vliegtuigen van de Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines zijn scheurtjes gevonden. Zulke scheuren worden gezien als de oorzaak van een plotseling gat in het dak van een toestel, dat vrijdag een noodlanding moest maken in de Amerikaanse staat Arizona. Een bemanningslid en een passagier raakten lichtgewond.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Nu corona voorbij is, zien meer starters in horeca en cultuur hun kans schoon
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. -
Update
WTO: Vliegtuigbouwer Boeing ontving miljarden aan illegale staatssteun
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft tussen 1989 en 2006 zeker 5,3 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan ongeoorloofde staatssteun ontvangen. Dat heeft de wereldhandelsorganisatie WTO donderdag verklaard.