Duurzaam diervoer: twee voetbalvelden vol met larven
insectenInsectenkweker Protix gaat een fabriek bouwen in Den Bosch van zo'n twee voetbalvelden groot. Tachtig mensen gaan er honderden miljoenen soldaatvliegen kweken voor diervoeding.
Protix, in 2009 opgericht in het Brabantse Dongen, is de experimentele en hobbyfase definitief ontgroeid. Met de nieuwe fabriek zet het bedrijf een grote stap naar volwassenheid. ,,In 2009 zijn we begonnen met 8 vierkante meter. En nu komt er een serieuze fabriek van 15.000 vierkante meter", zegt mede-oprichter en algemeen directeur Kees Aarts.
In de fabriek die halverwege volgend jaar volop moet draaien, gaat Protix insecten kweken. Nu kweekt het alleen nog de tropische zwarte soldaatvlieg, maar straks wellicht ook andere soorten. De larven van deze insecten bevatten veel eiwitten en die zijn onmisbaar in diervoeders. Producenten van veevoer zijn de grootste afnemers van Protix.
Kippen leggen veel lekkerdere eieren door ons voer
De insecten groeien en gedijen op organische reststromen. Aarts omschrijft die als 'geproduceerde maar niet geconsumeerde etenswaren'. De insecten leven verder van en op restproducten uit de voedingsindustrie, zoals zetmeel.
De larven van de insecten worden in een industrieel proces - nu nog in Dongen en straks op grote schaal in Den Bosch - omgezet tot eiwitpoeder, insectenolie en vetten. ,,En die zetten we vervolgens af naar de producenten van veevoeders of viskwekers. Onze eiwitten bevorderen de gezondheid van dieren veel meer dan de traditionele eiwitten als soja en vismeel. Kippen leggen bijvoorbeeld veel lekkerdere eieren."
Sowieso levert het hergebruik van de organische reststromen volgens Aarts al een belangrijke bijdrage aan een duurzaam productieproces. Maar daarnaast zegt Protix een nog veel grotere bijdrage aan het milieu te kunnen leveren. ,,De eiwitten van insecten zijn een bijzonder goed alternatief voor soja en vismeel, die door ontbossing en vervuiling van de zeebodem heel veel milieuschade veroorzaken."
400 miljard euro
Protix heeft dringend behoefte aan een grotere productielocatie vanwege de toenemende vraag bij producenten van diervoeding. Een interessante markt, waar jaarlijks zo'n 400 miljard euro in omgaat. Protix levert de eiwitten, olie en vetten inmiddels aan afnemers in twaalf landen wereldwijd.
Het bedrijf heeft nu nog zo'n veertig medewerkers, maar dat worden er straks ruim tachtig, verwacht de algemeen directeur. En daar is ook de Bossche wethouder Jan Hoskam zeer content mee. ,,Vooral omdat Protix ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt wil inzetten."
Potentie
Nog nergens ter wereld worden op deze schaal larven en insecten gekweekt. De nieuwbouw in Den Bosch en de verdere (internationale) groei is mogelijk, omdat Protix er deze week in slaagde om 45 miljoen euro op te halen bij diverse investeerders. Het geld komt van de Utrechtse Investeringsmaatschappij Aqua-Spark, Rabobank, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en diverse privé-investeerders.
Met name de BOM, dat vrijwel vanaf het begin investeert in Protix, dicht het bedrijf veel kansen toe. Rik Posthumus, investment manager agrofood bij de BOM, zegt dat het bedrijf vanwege de hoge technologische kennis en vaardigheden enorm veel potentie heeft. Hij wijst erop dat het bedrijf een mooie staat van dienst heeft en een goede hand van kiezen in strategische partners, zoals het Zwitserse familiebedrijf Buhler.
Miriam Dragstra, directeur van BOM Capital, roemt Protix en het management omdat het 'wil leren en ontwikkelen'. ,,Veel startende bedrijven blijven hangen in de technologie. Dat is bij Protix zeker niet het geval. Zij slagen er ook in om andere afzetmarkten aan te boren." Hoeveel de BOM investeert in de nieuwe fabriek van Protix, wordt overigens niet bekendgemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMsancties
Gebrek aan westerse technologie begint tol te eisen van Russische economie
Het Westen blijft Rusland sancties opleggen, maar dit leidt niet tot een mokerslag. Een mislukking? Nee, zeggen experts. -
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
China fel gekant tegen exportbeperking ASML: ‘Nederland moet naar zijn eigen belang kijken’
China is fel tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Grootste voedingsbedrijven maken zich zorgen over koopkracht van klanten: 'Kosten lopen nog steeds op’
Voorlopig komt er nog geen einde aan de prijsstijgingen in de supermarkt, zegt Sebastiaan Schreijen, analist voedselprijzen bij de Rabobank. Vandaag maakte het CBS bekend dat boodschappen in februari ruim 15 procent duurder waren dan een jaar geleden. De grootste voedingsbedrijven hebben zorgen over de koopkracht van hun klanten.