Easyjet compenseert als eerste Europese luchtvaartmaatschappij CO2-uitstoot
EasyJet gaat als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa de CO2-uitstoot van kerosine compenseren voor zijn passagiers. De prijsvechter gaat hier direct mee aan de slag, zo meldde het bedrijf vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.
De maatschappij gaat de CO2-uitstoot compenseren door geld te investeren in duurzame projecten. Dit zijn projecten rond onder meer bosbouw, hernieuwbare energie en lokale initiatieven van gemeenschappen, waaronder zonneprojecten in India en waterputten in Oeganda en Eritrea.
Afgelopen jaar stootten de vliegtuigen van easyJet ongeveer 8,2 miljoen ton CO2 uit. Om die uitstoot te compenseren, denkt de luchtvaartmaatschappij in het eerste jaar ongeveer 25 miljoen pond, omgerekend ruim 29 miljoen euro, nodig te hebben. De rekening van de compensatie zal niet worden afgewenteld op de passagier, belooft de Britse maatschappij.
EasyJet, de nummer twee van Europa, is al langer bezig met verminderen van CO2-uitstoot; zo heeft de Britse luchtvaartmaatschappij de uitstoot voor elke kilometer die een passagier aflegde sinds 2000 verminderd met een derde. In 2022 moet de uitstoot met nog eens tien procent omlaag ten opzichte van drie jaar geleden. Dat denkt het bedrijf onder meer te kunnen realiseren met nieuwere vliegtuigen en vliegtuigmotoren en door het gewicht aan boord te verminderen.
Elektrisch vliegen
De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat de compensatie van CO2-uitstoot slechts een tijdelijke oplossing is tot er nieuwe technologieën zijn die de luchtvaart bij de bron duurzamer maken. ,,We willen hiermee een brug bouwen naar nieuwe innovaties en nieuwe technologieën", luidt de boodschap.
In dat kader maakte het Britse bedrijf vandaag ook bekend samen met vliegtuigmaker Airbus geld te gaan steken in onderzoek naar en ontwikkeling van hybride en elektrische vliegtuigen. Met de samenwerking met Airbus hoopt het bedrijf over ongeveer tien jaar zonder uitstoot binnen Europa te kunnen vliegen. De maatschappij werkt al samen met de Amerikaanse pionier Wright Electric die volledig elektrische vliegtuigen ontwikkelt. Die toestellen zullen naar verwachting pas op zijn vroegst rond 2050 beschikbaar zijn.
‘Goede stap’
Greenpeace vindt het besluit van easyJet om te investeren in technieken die schoon zijn een goede stap. ,,Ondertussen zou easyJet ook kunnen schrappen in het aantal korte vluchten, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen en hiervoor vervangende treinreizen aanbieden", reageert campagneleider Dewi Zloch van de milieuclub.
Tegelijkertijd zegt het de compensatie van CO2 geen oplossing te vinden. ,,Het maakt vliegen namelijk niet klimaatneutraal. Onze vliegvelden moeten kleiner zodat we minder CO2 uitstoten. Easyjet is een van de meest vervuilende bedrijven in Europa. Dus daar ligt een schone taak voor deze grote vervuiler”, aldus Zloch.
Meer initiatieven
In de luchtvaartsector vinden meer van dit soort initiatieven plaats. Onlangs maakte Sunweb, een van de grootste reisorganisaties van Europa, bekend voor alle pakketreizen de CO2-uitstoot te compenseren. Het benadrukte de reiziger geen extra kosten te berekenen, de reisorganisatie neemt de kosten van de CO2-compensatie op zich voor de vlucht, busreis, transfer en accommodatie. Het bedrag van de compensatie komt uit op meer dan 1 miljoen euro.
,,We zijn ons ervan bewust dat CO2-compensatie niet de oplossing voor klimaatverandering is, maar het is cruciaal om nu actie te ondernemen in de reisindustrie", zei Tim van den Bergh van Sunweb Group.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Steeds meer fysieke winkels, maar bij webshops is de rek eruit
Winkelstraten zouden het door de coronacrisis moeilijk krijgen, was het idee. Maar wat blijkt: in de winkelstraat komen er nu juist zaken bij, terwijl bij de webwinkels de rek eruit is. -
update
Inflatie afgelopen maand sterk gedaald – maar blijft op hoog niveau
De inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMmet video
Robot plukt aardbeien wegens personeelstekort, maar is hij wel snel genoeg?
Met een robot die aardbeien plukt kan de tuinbouwsector het personeelstekort het hoofd bieden, maar nog niet iedereen is enthousiast. ,,Mensen plukken dertig aardbeien per minuut, deze robot slechts vijftien.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Inflatie koelt iets af in mei, maar blijft hoog
De inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van de inflatie kwam vooral doordat de prijsstijging van energie zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, minder groot was. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.