Economische groei Nederland na drie kwartalen tot stilstand gekomen
De economische groei in Nederland is na drie kwartalen tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is in de eerste drie maanden van dit jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.
In de voorgaande drie kwartalen was er nog wel sprake van duidelijke groei. Door het einde van de coronalockdown eind januari ging er in het eerste kwartaal meer geld naar de horeca, de cultuur- en recreatiesector en sportscholen, maar tegelijk gaf de overheid veel minder uit dan aan het einde van 2021. Dit meldt het CBS.
De overheid gaf 4 procent minder uit aan salarissen, goederen of diensten dan in het vierde kwartaal van 2021. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen wijst er in een toelichting op dat eind 2021 nog een recordhoeveelheid overheidsgeld opging aan onder andere vaccinatiecampagnes tegen corona en coronatests. ,,Daarna zijn die uitgaven sterk afgebouwd naar een normaler niveau, en die uitgaven lagen veel lager.” Krimp in onder andere de zorgsector drukte volgens het statistiekbureau sterk op het bruto binnenlands product (bbp).
Naast de overheid gaven huishoudens niet meer uit dan voorheen, ondanks dat de maatschappij weer van het slot ging. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar gaven ze zelfs 0,1 procent minder uit.
Het is volgens het CBS nog moeilijk te zeggen wat de invloed van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is op de economie. Nederland voerde minder in en uit. Van Mulligen merkt op dat de export van in Nederland gemaakte producten op jaarbasis niet groeide, mogelijk omdat door de oorlog ook minder Nederlandse olieproducten werden uitgevoerd. Ook de zware lockdowns in grote Chinese steden spelen daarbij mogelijk een rol.
De export bleef wel groter dan de import. Dat positieve handelssaldo droeg bij aan de economie. Daarnaast investeerden bedrijven meer, wat gunstig uitpakte voor het bbp. Ook groeiden bouwbedrijven en zakelijke dienstverleners - waar bijvoorbeeld uitzendbureaus onder vallen - hard.
Uitgaven gestegen
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 7 procent. In het hele eerste kwartaal van 2021 gold nog een harde lockdown, met strenge beperkingen voor winkeliers, restaurants, cafés en sportscholen. Vergeleken met die periode gaven consumenten in het voorbije kwartaal veel meer uit aan onder andere etentjes, theaterbezoeken en kleding. Naast uitgaven buiten de deur, werd er ook meer geld besteed aan telefoon- en internetabonnementen in vergelijking met een jaar terug. Ook aan verzekeringen gaven huishoudens meer geld uit. Daarnaast vonden elektrische apparaten en producten voor woninginrichting gretiger aftrek. Ook werd meer geld uitgegeven aan persoonlijke verzorgingsproducten dan in maart 2021.
Volgens minister van Economische Zaken Micky Adriaansens ligt de afkoeling onder meer aan ‘de hoge inflatie, economische onzekerheid en tekorten op de arbeidsmarkt en in de aanlevering van goederen en halffabricaten’. De hoge kosten en langere levertijden zijn vervelend voor bedrijven en huishoudens, aldus de bewindsvrouw. ,,Met name voor de meest kwetsbaren wegen de stijgende kosten zwaar”, zegt Adriaansens. Ze wijst op de maatregelen die het kabinet al heeft genomen om de pijn van het dure leven te verzachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ECB wil rente in juli voor het eerst in jaren verhogen
Een historische maatregel: de Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in juli voor het eerst in elf jaar tijd verhogen. In september volgt er mogelijk nog een stap omhoog. De financiële toezichthouder hoopt de hoge inflatie van de afgelopen maanden te kunnen beteugelen. De bank stond onder zware druk om iets te doen aan de almaar oplopende prijzen voor goederen en diensten. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
De ‘verrotte cultuur’ achter hipsterbiermerk BrewDog
Brouwerij BrewDog verovert de wereld met hipsterbier en eigen kroegen, maar achter de gelikte marketing en het imago van vrijbuiters gaat een ‘verrotte bedrijfscultuur’ schuil. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie.
-
Fransen willen ABN Amro overnemen, koers schiet omhoog
De Franse bank BNP Paribas heeft interesse in een overname van ABN Amro. De bank heeft al met de staat, die meerderheidsaandeelhouder is in ABN Amro, gesproken. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Schiphol vervoerde ondanks problemen 5,2 miljoen reizigers in mei
Schiphol kreeg in mei 5,2 miljoen passagiers over de vloer. De luchthaven kampte vooral tijdens de meivakantie met personeelstekorten, wat zorgde voor lange wachtrijen en ingrepen waarbij vluchten niet doorgingen. In mei 2019, het jaar voor corona, verwelkomde Schiphol nog 6,4 miljoen passagiers.