Eenverdieners blijven steeds meer achter bij tweeverdieners
Het traditionele kostwinnersgezin heeft steeds minder te besteden. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het gemiddelde besteedbare inkomen van tweeverdieners tussen 2006 en 2016 gestegen, terwijl het voor eenverdieners met partner en eventueel gezin in diezelfde periode juist afnam.
Eenverdieners hadden in 2016 op jaarbasis gemiddeld 46.000 euro te besteden en tweeverdieners 60.000 euro. Tweeverdieners met kinderen zaten met 64.000 euro het ruimst in de slappe was. Gecorrigeerd voor de grootte van het huishouden waren tweeverdieners zonder kinderen qua inkomen het welvarendst.
Vooral de laatste jaren is de kloof tussen een- en tweeverdieners toegenomen. Onderzoek van het statistiekbureau wijst uit dat het inkomen van tweeverdieners na aftrek van belastingen en premies in 2016 ruim 5 procent hoger was dan in 2011. Tussen de 2006 en 2011 ging het om 1,5 procent inkomensgroei. Eenverdieners zagen hun inkomen in die perioden juist met respectievelijk bijna 1 en 2 procent afnemen.
Dit komt vooral door de belastingen. Tweeverdieners hebben de laatste jaren meer voordeel gehad van de verruimde arbeidskorting dan eenverdieners. Verder konden tweeverdieners met kinderen profiteren van de verhoogde combinatiekorting.
Belastingdruk
Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eerder dit jaar al dat de belastingdruk voor eenverdieners komende tijd waarschijnlijk alleen maar oploopt, terwijl die voor tweeverdieners juist daalt. Het belangrijke adviesorgaan van het kabinet vroeg zich af of dat wel rechtvaardig is.
Volgens het CBS ervaren eenverdieners ook meer financiële problemen dan tweeverdieners. Bijna 15 procent eenverdieners met kinderen geeft bijvoorbeeld aan moeilijk rond te kunnen komen. Dat is ruim twee keer zo vaak als tweeverdieners met kinderen.
Het statistiekbureau telde in 2016 overigens 2,3 miljoen tweeverdienerparen en 610.000 gezinnen of stellen met één werkende kostwinner. Er waren dus bijna vier keer zoveel twee- als eenverdieners. In 2006 waren er nog drie keer zoveel twee- als eenverdieners.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: ‘Ik heb nog maar een voorraad voor drie dagen!’
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
Vermogen Elon Musk keldert in bijna twee maanden met 100 miljard
Het vermogen van zakenman Elon Musk heeft in bijna twee maanden tijd een enorme deuk opgelopen. Musk is momenteel nog 193 miljard dollar waard, omgerekend ruim 180 miljard euro. Dat was begin april nog 288 miljard dollar. De daling volgde op het zware koersverlies van het aandeel van de elektrische autofabrikant Tesla, waarvan Musk oprichter en topman is.
-
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt.