Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen
videoEnergiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De leveringsvergunning van Welkom Energie wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco.
Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd, laat Eneco weten. Daarbij speelt volgens het te hulp schietende concern mee dat de vorige winter kouder was dan normaal, waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland.
De onderneming was vervolgens niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.
Nieuw contract
Mensen hoeven volgens toezichthouder ACM niet bang te zijn dat zij geen stroom of gas meer ontvangen. Maar de verandering kan wel financiële gevolgen hebben, want klanten krijgen van Eneco een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen.
,,We krijgen maandag alle klantgegevens van Welkom Energie door en zullen hen eind volgende week vervolgens informeren over de tarieven”, vertelt woordvoerder Edwin van der Haar van Eneco. Vrijdag krijgen klanten van Welkom Energie alvast bericht van Eneco over hoe het verder gaat. ,,Maar daarin staan dus nog geen tarieven.”
Tweede mislukte energiebedrijf
Welkom Energie werd in 2019 opgericht door ondernemer Jaap Bakker, die eerder al verantwoordelijk was voor Energieflex. Die leverancier ging drie jaar terug failliet, de circa 50.000 klanten gingen over naar Innova Energie. Bakker was toen overigens vertrokken: hij stapte op in 2017, naar eigen zeggen omdat hij teveel mis zag gaan. Daarop startte hij in 2019 Welkom Energie, dat inzette op een goede dienstverlening en groene stroom en gas tegen een concurrerende prijs. ,,Welkom Energie is eigenlijk mijn versie 2.0 [van Energieflex]. Ik wil laten zien dat het wel goed en integer kan”, vertelt Bakker op de site van vergelijker Gaslicht.com. Die droom valt nu keihard in duigen.
Of Eneco exact dezelfde variabele tarieven gaat rekenen als voor zijn bestaande klanten wil het energiebedrijf nog niet zeggen. ,,Duidelijk is in ieder geval dat we niet de tarieven kunnen overnemen die de 90.000 klanten bij Welkom Energie betaalden. Wij zijn een bedrijf en bovendien geen gasproducent. We moeten energie inkopen tegen de huidige hoge prijzen.”
Eindafrekening
Wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit geld mogelijk niet terug. Op dit moment heeft Welkom Energie nog geen surseance van betaling en/of faillissement aangevraagd. Zolang dat niet gebeurt moeten klanten teveel betaald geld gewoon terugkrijgen. ,,Welkom Energie gaat nu eindafrekeningen maken. Dan wordt duidelijk hoeveel geld klanten nog tegoed hebben of moeten betalen”, laat ACM-woordvoerder Tjitte Mastenbroek weten.
Mocht Welkom Energie dan niet aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen, zal uitstel van betaling en faillissement volgen. In dat geval lijken consumenten definitief gedupeerd.
Overgangsperiode
Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Vervolgens geldt er een opzegtermijn van 30 dagen waarin de klanten hun contract even niet kunnen stopzetten, meldt de ACM. ,,Dat is gedaan om de overgang naar de nieuwe leverancier ordentelijk te laten verlopen. Dat is vergelijkbaar met het faillissement van een leverancier.” Per 1 december zijn de klanten vrij om te blijven of over te stappen.
Hierna staat het de klanten van Welkom Energie volgens de toezichthouder vrij om desgewenst over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel zullen ze daar hoogstwaarschijnlijk niet mee opschieten, de tarieven zijn overal hoog.
Niet de enige
Welkom Energie is niet het enige bedrijf met problemen. Ook Enstroga en DBG hebben veel last van de hoge energieprijzen. Enstroga probeerde eerst eenzijdig contracten op te zeggen, maar dat is niet toegestaan. Het bedrijf smeekt klanten nu zelf over te stappen naar een andere leverancier. Andere energiebedrijven zoals Vandebron en Pure Energie hebben hun variabele tarieven eerder verhoogd dan de reguliere data van 1 juli en 1 januari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
-
PREMIUM
KLM: Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen rondom drukte te voorkomen
Een goede generale in de meivakantie en een blik op de zomervakantie stemt tevreden. Volgens KLM zijn de drukteproblemen op Schiphol definitief verleden tijd. Nu moet de luchthaven volgens haar grootste gebruiker aan de slag om achterstallig onderhoud, vooral in de bagagekelders, op te lossen.Amsterdam -
PREMIUM
Wims droom in Italië werd dure nachtmerrie: ‘10 miljoen geïnvesteerd, maar nog geen resort’
Ondernemer Wim van Gelderen had een droom: een luxeresort in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. Het werd een bureaucratische nachtmerrie. Inmiddels is hij vijftien jaar verder en veel geld armer, zónder resort. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Bij PostNL daalt opnieuw de omzet en het aantal pakketjes
PostNL heeft het afgelopen kwartaal de hoeveelheid te verwerken pakketten zien teruglopen, evenals de omzet. Tegelijkertijd heeft het postbedrijf de kosten proberen terug te dringen, onder meer door een reorganisatie op de pakketafdeling en het optimaliseren van bezorgroutes. PostNL spreekt zelf van een resultaat ‘boven eigen verwachting’.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
Uitlegvideo
Door deze onverwachte kostenpost wordt je bier alsmaar duurder
De bierprijzen stijgen de laatste jaren hard. Brouwerijen stellen dat dit komt door de toegenomen personeelskosten, energieprijzen en grondstofkosten. Toch boeken ze gigantische winsten. Hoe kan dat? -
Met video
Staking AH gaat door, vakbond en supermarkt steggelen nog over weekendtoeslagen
Albert Heijn heeft een nieuw loonbod van 10 procent voor de medewerkers van de distributiecentra gedaan. Vakbond FNV zegt vanmorgen inderdaad een officieel bod te hebben ontvangen, maar gaat daar nog niet mee akkoord omdat nieuwe medewerkers veel minder zouden gaan verdienen in het weekend. De stakingen gaan door.