Elon Musk eist dat Tesla-personeel minimaal 40 uur op kantoor is, anders dreigt ontslag
Tesla-topman Elon Musk lijkt het helemaal gehad te hebben met thuiswerken. De miljardair mengde zich woensdag in een discussie op Twitter over de terugkeer naar kantoor. Hij eist dat zijn werknemers minimaal 40 uur per week op kantoor zijn, anders dreigt ontslag.
Musk zegt een e-mail te hebben gestuurd naar leidinggevenden van de elektrische autoproducent met als onderwerpregel dat op afstand werken niet langer te accepteren valt.
Volgens de Tesla-baas moet iedereen die op afstand wil werken ‘minimaal’ 40 uur per week op kantoor zijn of anders maar vertrekken. Daarbij is het volgens hem voor verschillende functies noodzakelijk dat mensen zich melden op kantoor. Voor Musk is het ondenkbaar dat bijvoorbeeld een medewerker die gaat over HRM-zaken in de fabriek in Fremont werkt op een andere locatie.
Verouderd concept
Musk ging niet direct in op de vraag of de e-mail authentiek was. Wel gaf de miljardair sterke aanwijzingen dat dit wel zo was. Zo reageerde hij fel op een opmerking over werken op kantoor als ‘verouderd concept’.
Het is niet de eerste keer dat de harde omgang van Musk met zijn werknemers ter sprake komt. Zo zou hij eerder bij zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX hebben gedreigd om alle stagiairs te ontslaan omdat een aantal van hen in de rij stond voor de koffieautomaat. Voor Musk was dat een belediging voor de productiviteit. Ook zou Musk beveiligingscamera’s hebben geïnstalleerd om te controleren of regels worden nageleefd.
Bubbel
De verwijzing in de e-mail naar fabrieksarbeiders is ook interessant in het licht van de situatie in Tesla’s eigen fabriek in Shanghai. Duizenden werknemers zitten al maandenlang in een bubbel en werken zes dagen per week in ploegendiensten van twaalf uur. Tot voor kort sliepen velen op de fabrieksvloer als onderdeel van een zogenaamd gesloten productiesysteem, bedoeld om corona buiten te houden en de fabriek draaiende te houden.
Personeel dat wordt aangenomen om de fabriek op volle kracht te laten draaien, wordt nu heen en weer gependeld tussen de fabriek en hun slaapvertrekken. Dat zijn ruimtes in fabrieken die niet meer in gebruik zijn of een oud militair kamp. De dag- en nachtploegen zouden in geïmproviseerde slaapzalen zelfs hun bedden moeten delen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Expert waarschuwt voor nieuwe eurocrisis: ‘We zitten in de aanloop naar zo’n proces’
De angst voor een nieuwe eurocrisis laaide de afgelopen weken weer op. En een oplossing is nog niet direct voorhanden. ‘We gaan al richting een recessie. Als we daar nog een eurocrisis overheen jagen wordt het wel heel pittig.’ -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUMtoekomstmenu
Kweekzeewier is goed voor de aarde, maar eten: ho maar
De landbouw heeft veel water nodig. Door klimaat-verandering zullen periodes van extreme droogte steeds vaker voorkomen. Gebruik van zout water om gewassen te telen, kan een oplossing zijn. Maar er zijn obstakels. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM7 vragen
Wat gaan we merken van de renteverhoging?
Met de eerste renteverhoging in elf jaar zet de Europese Centrale Bank een eerste voorzichtige stap in de strijd tegen inflatie. Meer is nodig, zeggen critici. Maar dat is niet eenvoudig, nu de economie op een recessie afkoerst.
-
ECB verhoogt rente voor het eerst sinds 2011 om inflatiespook te temmen
De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 het belangrijkste rentetarief verhoogd, gelijk met een flinke stap. Daarmee willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone te lijf gaan. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.