Volledig scherm
ANP

Enig herstel op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag iets van de stevige verliezen van de voorbije handelsdagen. Sinds de uitslag van het Britse referendum, waarbij voor een vertrek uit de EU werd gestemd, kleurden de koersborden dieprood. Hoewel er grote onzekerheid blijft bestaan, durfden vooral koopjesjagers het aan posities in te nemen.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 2,1 procent in de plus op 420,12 punten. De MidKap ging 2,3 procent vooruit tot 591,49 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 3,1 procent neergezet.

De handel krijgt steun van de verwachting dat overheden stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. De Bank of England maakte bekend 3,1 miljard pond in het bankwezen te steken. Het was voor het eerst sinds het referendum dat de centrale bank geld in het systeem pompt.

Groen

In de AEX stonden nagenoeg alle fondsen in het groen. Staalconcern ArcelorMittal was de enige daler. Sterkste stijger was KPN met een winst van 3,8 procent, gevolgd door Randstad. ING, ABN AMRO en NN Group schaarden zich met winsten tot 3,3 procent onder de sterkste stijgers. Het waren juist de bankaandelen die de laatste dagen stevige tikken kregen met verliezen tot wel 20 procent.

Ook in Londen toonden de banken wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 6,6 procent, Royal Bank of Scotland veerde 3,9 procent op en Barclays noteerde een winst van 3,8 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 2,9 procent en het Franse BNP Paribas steeg 5,1 procent in Parijs.

Euro

In Milaan was UniCredit een flinke stijger met een winst van 2,7 procent. In Madrid tekende Banco Santander een winst van 3 procent op.

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 47,69 dollar en Brentolie klom 2,6 procent tot 48,39 dollar per vat.

De euro noteerde een stand van 1,1059 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.