EU en VS schorten importheffingen op elkaars producten op
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt.
Delen per e-mail
Washington beschuldigde Europese landen ervan Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond op haar beurt dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels. In een reactie op het geschil werden over en weer extra handelstarieven ingesteld.
In november stelde Brussel nog invoerheffingen in op Amerikaanse producten ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar. De Amerikaanse regering van president Donald Trump was eerder met tarieven gekomen voor 7,5 miljard dollar aan Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky.
Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het oplossen van het langlopende geschil. ,,Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Het markeert een ‘reset’ in de relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner”, zegt eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.
Laatdunkend
,,De relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie moet worden gerepareerd en nieuw leven ingeblazen, zei de Amerikaanse president Joe Biden in een telefoongesprek met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Hij gaat zich daarvoor inzetten.
In tegenstelling tot zijn voorganger Trump benadrukte Biden zijn steun voor de EU. Trump liet zich geregeld laatdunkend uit over de unie. Biden wees op de nauwe handels- en investeringsbanden tussen de VS en Europa.
Noodzaak
Beide leiders benadrukten de noodzaak samen te werken bij de strijd tegen de coronapandemie, het pad naar economisch herstel en de klimaatcrisis. Ze spraken verder af het beleid rond landen als Rusland, China, Wit-Rusland, Oekraïne af te stemmen.
Von der Leyen sprak in een verklaring van ,,het begin van een goede persoonlijk partnerschap”. Zij nodigde Biden uit voor een internationale gezondheidsconferentie in Rome op 21 mei.
Biden sprak eerder al met regeringsleiders van een aantal EU-landen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkloosheid in Europa blijft hoog door lockdowns
De werkloosheid in de eurozone is in februari wederom gelijk gebleven in vergelijking met een maand eerder. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat zat net als in januari en in december 8,3 procent van de beroepsbevolking zonder baan. -
Meer klachten over financiële diensten, vooral over ‘woekerrentes’ en schadeverzekeringen
Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het instituut ontving 4785 nieuwe klachten, 5 procent meer dan een jaar eerder. Veel klachten gingen over het rentetarief op doorlopend krediet, de ‘woekerrentes’. Schadeverzekeringen leverden traditioneel het grootste aantal klachten op. -
PREMIUMvideo
Zzp’ers in gesprek met de koning: ‘U ziet via uw scherm dat het licht bij mij thuis nog steeds brandt’
Zes zzp’ers, variërend van dirigent tot meesterschilder, pleitten vandaag in een online videogesprek met koning Willem-Alexander voor een betere positie van de zelfstandig ondernemers. ,,We moeten na deze crisis op z'n minst de kans krijgen een buffer op te bouwen, dit mag nooit meer gebeuren.’’ -
VIDEO
Nederland doet niet mee aan staatssteun Air France-KLM
Air France-KLM krijgt opnieuw staatshulp, maar niet van Nederland. De eigenaar van KLM komt daarbij voor een flink deel in handen van Frankrijk dat tot 4 miljard euro extra steun verleent. Nederland ziet zijn belang verwateren. Het demissionaire kabinet werkt wel aan extra steun voor dochter KLM. -
Honderden niet geleverde 737 MAX Boeings worden gecontroleerd op elektronisch mankement
Vliegtuigbouwer Boeing moet honderden niet geleverde toestellen van het type 737 MAX opnieuw nalopen om een elektronisch mankement te verhelpen. Persbureau Bloomberg meldt dit op basis van ingewijden. De kwestie is opmerkelijk want de 737 MAX bleef eerder al maandenlang aan de grond na twee dodelijke rampen in korte tijd.
-
'Winkelen op afspraak werkt voor geen meter’
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, blijkt in de praktijk slecht te werken voor zowel ondernemers als consumenten. Dat blijkt uit een peiling van INretail, brancheorganisatie van de winkeliers. -
Werknemers beroepsgoederenvervoer leggen het werk neer
Werknemers in het beroepsgoederenvervoer, onder wie vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers, leggen maandag 24 uur lang het werk neer. Vakbonden FNV en CNV riepen op tot een nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Hoeveel last Nederland krijgt van de acties, is nog onduidelijk. -
PostNL mag Sandd tóch overnemen: ‘anders postbezorging in gevaar’
De overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk om de postbezorging in Nederland niet in gevaar te laten komen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De twee bedrijven zijn feitelijk al een jaar geleden gefuseerd, maar de vergunning hiervoor was door de rechter van tafel geveegd.