Europarlement snijdt belastingvlucht Facebook en Amazon af
Het Europese Parlement heeft multinationals die massaal belasting ontwijken vandaag de voet stevig dwars gezet. Techgiganten als Facebook en Amazon zijn volgens PvdA’er Paul Tang de grootste ‘slachtoffers’: zij zullen de 5 miljard belasting die ze nu op zak houden, straks gewoon moeten afdragen.
Met één belastinggrondslag krijgen landen weer grip op deze bedrijven
,,Omdat zij nergens fysiek aanwezig zijn kunnen dit soort digitale miljardenconcerns onder de radar blijven in landen waar ze wel degelijk winst genereren”, aldus Tang. De gezamenlijke geconsolideerde winstbelasting waarmee de Econ-commissie van het Parlement vandaag instemde, moet daar nu een eind aan maken.
Maar de Parlementsopstelling heeft ook voor ‘gewone’ multinationals grote gevolgen. Zij kunnen niet hun winsten van land naar land blijven verschuiven tot er enkel nog een belastingdracht van cijfers ver achter de komma over is. ,,De 28 verschillende berekeningen voor winstbelasting die we nu hebben maken van de Europese interne markt een paradijs voor belastingontwijkers als Ikea, Google en Starbucks. Met één belastinggrondslag krijgen landen weer grip op deze bedrijven. Multinationals gebruiken onze infrastructuur en moeten er dus ook een eerlijke bijdrage aan leveren”, aldus GroenLinkser Bas Eickhout.
Bottleneck
De stemming in het Parlement maakt de regeling nog niet definitief. Volgende maand stemt het Parlement plenair, daarna volgt de grootste bottleneck: de lidstaten moeten akkoord gaan en omdat het over belastingen gaat, ook nog eens unaniem. Intra-Europese belastingparadijzen als Nederland, Luxemburg en Ierland liggen dwars.
Maar links in Europa put hoop uit het feit dat de Franse president Emmanuel Macron en de nieuwe Duitse regering wél stappen willen. Tang: ,,Steeds meer lidstaten begrijpen dat deze wrange race naar de bodem gestopt moet worden: financiële adviseurs worden steeds uitgekookter en de gemiddelde belastingbetaler is uiteindelijk de verliezer.”
Paardenmiddel
Het CDA in Europa stemde tegen wat delegatieleidster Esther de Lange ‘een paardenmiddel’ noemt. ,,De effecten op belastingontwijking dreigen minimaal te zijn, de potentiële schade aan de economie, zeker voor kleinere landen, groot. Uit analyses van eerdere voorstellen weten we dat de economische krimp door een dergelijke maatregel voor Nederland flink kan oplopen.”
Met de aanpak van de techreuzen is De Lange dan weer wel akkoord. ,,Zij betalen nu vaak maar op één of een paar plekken belasting, terwijl ze in alle landen van de wereld geld verdienen met hun data. Wat ons betreft gaan ook zij belasting betalen in het land waar ze daadwerkelijk de omzet genereren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Reizen naar Verenigd Koninkrijk martelgang door verkeerschaos
Nederlandse toeristen en vrachtwagenchauffeurs moeten rekening houden met enorme vertragingen richting Verenigd Koninkrijk. De grootste ellende lijkt voorbij, maar de chaos kan elk moment oplaaien. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie. -
PREMIUMColumn
Op een recessie heb je geen grip, maar je kunt je er wel tegen wapenen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Een jaar en vele betaaldeadlines later leeft Chinees vastgoedbedrijf Evergrande nog steeds
Deze week verstreek weer geruisloos een betalingsdeadline van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat kampt met een schuld van $300 miljard. Het herstructureringsplan dat in maart zou komen is nu verschoven naar juli. Ondertussen duurt de vastgoedcrisis in het land voort.