Volledig scherm
De euromunten van één en twee cent moeten verdwijnen, als het aan de Europese Commissie ligt © ANP XTRA

‘Europese Commissie wil één en twee cent afschaffen’

De Europese Commissie wil de munten van één en twee eurocent afschaffen. Dat meldt de Duitse krant Suddeutsche Zeitung. Het voorstel zou in nog te presenteren werkplannen voor dit jaar staan.

In Nederland wordt nog zelden met de muntjes betaald. De muntstukken zijn weliswaar wettige betaalmiddelen, maar winkeliers ronden aankoopbedragen steevast af op vijf cent. Dat is al sinds 2004 toegestaan. Als het aan Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen ligt, gaan straks alle landen binnen de eurozone dat doen.

Als onderbouwing voor dit plan wordt een rapport van de Europese Commissie aangehaald uit 2018, waarin wordt aangegeven dat al steeds meer eurolanden afronden op vijf cent. Ook in België gaat dat vanaf eind dit jaar gebeuren. Contante betalingen aan de kassa moeten daar verplicht worden afgerond, besloot de regering eind vorig jaar, nadat er schaarste was ontstaan.

In het aangehaalde rapport wordt bovendien gemeld dat afschaffing leidt tot een besparing op productiekosten en de moeite die het kost om de muntjes te tellen en te vervoeren. Uit peilingen blijkt dat er ‘in geen enkel euroland meer een meerderheid bestaat voor het behoud van de muntstukken’, meldt het rapport nog. 

In 2013 onderzocht de Europese Commissie ook al het gebruik en mogelijke afschaffing van de kleinste muntstukken. Destijds stuitte dat in de meeste eurolanden op weerstand.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.