Extreem dure benzine jaagt automobilist Duitsland in

Wie een tank heeft met inhoud van 40 liter bespaart zo 12 euro, wie 60 liter tankt in Duitsland is 18 euro goedkoper uit dan bij de Nederlandse pomp. ,,En de verwachting is dat de prijs voorlopig zeker niet daalt, want de prijs voor ruwe olie stijgt alleen maar verder’’, zegt Paul van Selms, brandstofexpert bij consumentencollectief United Consumers.  

Deze organisatie houdt al jaren dagelijks de landelijke adviesprijs voor brandstof bij. Van Selms ziet de prijs langzaam stijgen naar recordhoogte. Die recordprijs stamt uit 2012, toen automobilisten liefst 1,89 euro betaalden voor een liter benzine. De huidige literprijs zit daar nu nog 7 cent onder. Van Selms vindt het lastig te voorspellen of het record verbroken wordt en wanneer. ,,Maar duidelijk is wel dat we weer langzaam die kant op kruipen.”

Volledig scherm
Benzine is in Duitsland 20 tot 30 cent per liter goedkoper. © Shutterstock

Concurrentie met de buren

Volledig scherm
Prijsopbouw voor één liter Euro 95 © M Kuster

De prijsverschillen aan de grens zijn kleiner dan elders in het land, voornamelijk doordat pomphouders hier moeten concurreren met de Duitse buren. ,,Daardoor liggen de prijzen iets dichter bij elkaar, maar in Nederland is een liter zeker 20 cent duurder”, zegt Van Selms. Bij een tank van 40 liter valt nog altijd een besparing van 8 euro te boeken.

Het grote prijsverschil is grotendeels te verklaren door de accijns die de Nederlandse staat heft op brandstof. Meer dan een euro per liter vloeit rechtstreeks de schatkist in. In Duitsland is dat veel minder. ,,Bij hoge benzineprijzen is er één winnaar en dat is de overheid”, stelt Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie, de brandstofhandelaar uit Babberich met 26 eigen pompstations in voornamelijk Achterhoek en Liemers.

Kuster Olie heeft sinds een paar jaar ook vijf tankstations in Duitsland en ziet de omzet daar met zo’n 15 procent stijgen als de prijs in Nederland omhoog gaat. ,,Dat merken we absoluut. We hebben vier tankstations in Emmerik en daar komen de laatste weken veel meer Nederlanders dan voorheen. Dat zien we gelijk terug in de brandstofomzet.”

Volgens De Wilde komen klanten zelfs al van voorbij Arnhem tanken in Emmerik. ,,Rijden ze over de A12 en doen ze meteen boodschappen en andere inkopen in Duitsland”, zegt De Wilde, die het wijt aan de Nederlandse staat als ‘Rupsje nooitgenoeg’.

Quote

Bij hoge benzine­prij­zen is er één winnaar en dat is de overheid

Jan Pieter de Wilde, Kuster Olie

Slimme tanker

Waar het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland extreem groot is, kan de slimme automobilist in de eigen regio ook besparen, blijkt uit gegevens van brandstof-zoeker.nl, een website die de prijzen van bijna 3.500 Nederlandse tankstations vergelijkt. In het uiterste geval is de benzine bij de ene pomp 11 cent per liter duurder dan een pomp een paar honderd meter verderop.

Zoals in Lichtenvoorde, waar een liter benzine bij Argos aan de Vragenderweg gisteren 1,63 euro kostte. Bij de Tinq aan de Varsseveldseweg betaalde een klant 1,74 euro. Volgens brandstof-zoeker.nl staat de goedkoopste pomp van de Achterhoek in Groenlo: daar kostte een liter benzine bij de twee tankstations van Kolkman gisteren 1,60 euro.

Kijk hier of tanken in Duitsland echt scheelt: 

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.