Volledig scherm
© ANP

FNV: Uurloon postbezorgers moet met 1 euro omhoog

FNV eist een stevige loonsverhoging voor postbezorgers. Tijdens de komende onderhandelingen over de nieuwe postbezorgers-cao wil de vakbond een stijging van 1 euro per uur. Dit komt neer op een verhoging van gemiddeld 10 procent. 

Dat heeft de vakbond in een brief aan PostNL laten weten. In die brief staan ook andere eisen zoals extra pauzes, betere bescherming bij extreem weer en vaste contracten. De functie van postbezorger is de afgelopen jaren flink ondergewaardeerd en daar moet verandering in komen, zo vindt de FNV.

,,Het wordt hoog tijd dat postbezorgers loon naar werken krijgen. Als het uurloon met 1 euro omhooggaat, komt het op een gelijk niveau met bijvoorbeeld de schoonmaak-cao”, aldus -onderhandelaar Ger Deleij.

De onvrede onder postbezorgers is al langer groot. Zij voelen zich niet gehoord en vinden dat PostNL meer rekening moet houden met hun persoonlijke omstandigheden en wensen. Deleij: ,,Er moet meer respect en waardering komen bij PostNL voor de bezorgers, want dat wordt nu te veel gemist.”

De nieuwe cao moet op 1 oktober ingaan. De onderhandelingen starten begin volgende maand. De cao voor postbezorgers geldt voor ruim 17.000 medewerkers van PostNL. Als de door PostNL gewenste overname van concurrent Sandd doorgaat, profiteren ook de Sandd-medewerkers van de nieuwe cao.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’