Volledig scherm
© ANP XTRA

Forse verschillen rentepercentages op leningen

Wie een consumptief krediet afsluit, doet er goed aan om scherp te letten op het rentepercentage. Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise blijkt dat de percentages die consumenten betalen voor een lening flink uiteenlopen.

,,Mensen onderschatten vaak de rentepercentages van hun leningen’’, merkt Hans de Kok, directeur van Pricewise, op. Volgens een onderzoek onder 1000 ondervraagden betaalt een kwart van de lenende Nederlander een rente van 8 procent of hoger. Bijna één op de zes is tussen de 11 procent en het wettelijk maximum van 14 procent kwijt. Gemiddeld wordt 5 procent aan rente betaald aan leningen. Dat is fors, zeker gezien de huidige historisch lage rentestand.

Veruit het meest populair qua leningen zijn de ‘telefoonabonnementen inclusief toestel’ (20 procent), gevolgd door roodstand (17 procent) en persoonlijke leningen (13 procent). De vergelijker vermoedt dat veel mensen een telefoonabonnement of roodstand helemaal niet zien als een lening en ook lang niet altijd beseffen dat ze daar rente over moeten betalen. Illustratief is volgens hem dat twee op de drie Nederlanders nog nooit zijn of haar lening heeft vergeleken en die nog nooit tussentijds heeft overgesloten.

Toch zou dat volgens hem wel aan te raden zijn. Het maakt nogal verschil of een klant een rentepercentage van 5 of 14 procent betaalt bovenop zijn lening. Op een bedrag van 10.000 euro met een looptijd van 5 jaar is het verschil in rente 1200 euro.

Slimmer

Volgens directeur De Kok laat dit rekenvoorbeeld zien dat het ‘slimmer is om eerst te bedenken of je de producten en de daarvoor benodigde lening wel écht nodig hebt’. En zijn advies is: leen niet meer dan nodig en kijk welke lening de beste voorwaarden en het laagste rentetarief heeft voor jouw wensen.

Uit het onderzoek blijkt dat lenende Nederlanders gemiddeld 1,3 consumptieve leningen hebben per persoon en heeft hij of zij gemiddeld 6401 euro geleend. De belangrijkste redenen om grotere leningen - zoals persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en leningen bij familie en vrienden - aan te gaan, zijn extra financiële ruimte creëren (43 procent), een auto kopen (16 procent) of een huis verbouwen (15 procent). Persoonlijke leningen worden vaker dan de andere grotere leningen aangegaan om een auto te kopen (34 procent) of een huis te verbouwen (28 procent).