Gaat AkzoNobel het redden tegenover Amerikaanse 'pitbull' Elliott?
Of Elliot Management ook topmannen van AkzoNobel persoonlijk heeft benaderd of zelfs heeft gestalkt om toch maar in zee te gaan met de grote concurrent PPG? Daarover zwijgen ze als het graf bij de Nederlandse chemiereus. ‘Of onze topmensen ook bedreigd zijn? Geen commentaar’.
Maar dat de Amerikaanse grootaandeelhouder ver durft te gaan bij het beïnvloeden van bestuurders, is een publiek geheim. Zo zou Elliot in het verleden privédetectives hebben ingeschakeld, dreigtelefoontjes hebben laten plegen en zelfs beslag hebben laten leggen op complete marineschepen. Maandag moet AkzoNobel zich voor de ondernemingskamer verdedigen tegen deze Amerikaanse 'pitbull'.
Kleinfeld
Vraag eens aan Klaus Kleinfeld wat hij van Elliott Management vindt. Waarschijnlijk heeft u nooit van de beste man gehoord, maar tot april van dit jaar was de Duitser topman van de Amerikaanse staalgigant Arconic. Nu niet meer.
Op een dag besloot Elliott, grootaandeelhouder in Arconic, dat het genoeg geweest was met Kleinfeld. Zijn bedrijf maakte niet genoeg winst, en dat moest aan de topman liggen. Weg ermee. Het begon met vragen, daarna kwam de eis, daarna de mediacampagne. In een filmpje (‘Klaus Kleinfeld vs the Facts’) werd zijn zogenaamde falen met veel bombarie in beeld gebracht.
Arconic zwichtte niet voor Elliott. Dus schakelde het investeringsfonds een tandje bij. De Frankfurter Algemeine Zeitung meldde dat een privé-detective in de vuilcontainer van Kleinfeld op zoek ging naar belastend materiaal. Ook hoorde de krant dat buren van de topman door de privé-onderzoekers werden uitgehoord.
Dreigtelefoontje
Een communicatiemedewerker van Kleinfeld vertelde aan de krant dat hij telefonisch bedreigd was, door iemand die zich in eerste instantie uitgaf als journalist van de Wall Street Journal. De medewerker geloofde het niet, en uiteindelijk zou de beller zijn ware bedoelingen onthuld hebben. ,,Ik waarschuw je: Don’t go after mister Singer!”, zou hij hem hebben toegebeten.
Mister Singer is Paul Singer, de grote man achter het Amerikaanse fonds, dat een vermogen van rond de dertig miljard beheert.
Uiteindelijk werd het Kleinfeld allemaal te veel. Hij schreef een emotionele, wat vreemde brief aan Singer met allerlei toespelingen en halve bedreigingen. Dat kostte hem de kop: Arconic stuurde hem de laan uit, Elliott kreeg zijn zin.
(de tekst loopt door onder de foto)
De zaak-Arconic vertoont verdacht veel overeenkomsten met de zaak-Akzo. Tenminste: tot nu toe dan. Ook bij Akzo heeft Elliott een kop van Jut uitgekozen: Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Elliott wil hem weg hebben, omdat hij te weinig wil luisteren naar de aandeelhouders die graag zien dat Akzo in gesprek gaat met PPG. Dat is de Amerikaanse concurrent die Akzo wil overnemen.
Ook bij Akzo voert Elliott de druk langzaam op. De belegger strooit in de media met (soms betwistbare) feiten die de bedrijfstop in diskrediet brengen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 25 april werd Burgmans tamelijk onfatsoenlijk bejegend door de vertegenwoordiger van Elliott. En maandag staan beide partijen dus voor de rechter.
Bonte stoet
Op de vraag of Burgmans of Ton Büchner, bestuursvoorzitter van het bedrijf, in de privésfeer al hinder hebben ondervonden van Elliott, wil een woordvoerster van AkzoNobel geen commentaar geven. Opvallend: het wordt niet ontkend.
Het zou zomaar kunnen dat tijdens de zitting van maandag meer details bekend worden. Hoewel het onderwerp bij de Ondernemerskamer vrij technisch is – moet AkzoNobel het verzoek van Elliott honoreren om een aparte aandeelhoudersvergadering over de positie van Burgmans te organiseren – heeft een bonte stoet insprekers zich al gemeld. Naast Elliott en zes andere aandeelhouders krijgen ook PPG en het bestuur, de commissarissen en de ondernemingsraad van Akzo spreektijd. Dat kan wel eens een emotionele boel worden.
Voor wie denkt dat het wel meevalt met Elliott, en dat de rel rond de Duitse topman Kleinfeld een incident was: de lijst met bedenkelijke zaken is lang. Door de voormalig topman van softwarebedrijf Compuware wordt het fonds beschuldigd van chantage. In een aantal zaken zou Elliott het niet zo nauw genomen hebben met de beleggingsregels.
(de tekst loopt door onder de foto)
Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld komt uit Argentinië. Daar had Elliott een langslepend conflict met de overheid, om terugbetaling van schulden na het faillissement van het Zuid-Amerikaanse land. Elliott nam geen genoegen met een fooitje, en toen het geld er niet kwam legden de Amerikanen beslag op een trainingsschip van de Argentijnse marine. De stap leidde er toe dat de Argentijnen niet meer met hun regeringsvliegtuig naar het buitenland durfden.
Het hele volk keerde zich tegen de investeerders. Het feest na de overwinning in de halve finale van het WK voetbal – tegen Nederland – mondde uit in een luidkeels protest tegen hedgefondsen. Volgens persbureau Bloomberg werden kinderen in Argentinië actief onderwezen over de gevaren van ‘durfinvesteerders’, met videogames, strips en bordspellen. Zo diep zat de haat tegen Elliott en co.
Het eind van het liedje? Elliott kreeg 4,5 miljard euro van Argentinië, ruim driekwart van zijn claim.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor het eerst sinds 1975: CBS ziet hogere inflatie dan 10 procent in Nederland
De inflatie in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat daarbij uitgaat van zijn eigen rekenmethode voor het vaststellen van de toename van het algehele prijspeil. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Europese Commissie vraagt Kroes opheldering over stiekeme lobby voor Uber
De Europese Commissie vraagt voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes om opheldering over stiekem lobbywerk. Kroes lobbyde voor het Amerikaanse platformbedrijf Uber, onthulden onderzoeksjournalisten gisteren. -
Topvrouw KLM voorspelt dat personeelstekorten in luchtvaart nog lang te merken zullen zijn
Hoewel de problemen op Schiphol afnemen, zullen de gevolgen van de personeelstekorten in de luchtvaart net als elders in de maatschappij nog lang te merken zijn. Dat verwacht de nieuwe KLM-topvrouw Marjan Rintel. ,,We zijn bezig rust en stabiliteit te creëren. Is het goed genoeg? Nee, dat is het nog niet, maar het gaat elke week beter.” -
PREMIUMColumn
Als je met je universitaire diploma een beetje blijft brallen, ga je het niet ver schoppen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Grootste oliebedrijf ter wereld boekt 90 procent meer winst door hoge olieprijzen
De miljardenwinst van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco maakt ook dat olie- en gasconcern Shell vandaag profiteert op de beurs. Toch leven er zorgen over de vraag naar olie na onverwacht zwakke cijfers over de Chinese economie. Die zetten de prijzen voor olie onder druk. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”