Boerin Gerda Briene met haar boek én fipronilvrije eieren.
Volledig scherm
PREMIUM
Boerin Gerda Briene met haar boek én fipronilvrije eieren. © Lars Smook

Gerda's bedrijf werd getroffen door de fipronilcrisis: Je wilt wel janken

Boerin Gerda Briene werd vorig jaar hard getroffen door de fipronilcrisis. Ze schreef er een indringend relaas over. Het geluid van een stal hongerige leghennen vergeet ze haar hele leven nooit meer.

Alle eieren moesten weg: dik anderhalf miljoen, besmet met fipronil. Met z'n allen kieperde de familie ze in een grote container. Gerda Briene's schoonvader (84) hielp zwijgend mee. ,,Hij heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. En nou staat hij eten weg te gooien'', schoot door haar hoofd. Haar hart brak. En elke keer als ze dacht: 'erger wordt het niet', bracht de fipronilcrisis een nieuw dieptepunt op hun boerenerf. Bijvoorbeeld als ze ontdekt hoe een stal vol hongerige leghennen klinkt. Gerda Briene (48) kijkt even weg, als ze het uitspreekt.

De pluimveehoudster uit Wierden hield een dagboek bij en maakte uiteindelijk een boek over het drama, dat bijna driehonderd boeren trof. Fipronil, beslist geen eitje! Over enkele weken komt het uit. Het is geen klaagverhaal. Er valt soms ook wat te lachen. Het is, vindt ze, vooral een inkijkje in het boerenleven in crisistijd. Het vertelt over hun zorgen, hoe ze langs de rand van de afgrond gaan: financieel en emotioneel. Maar dus niet vallen. Veerkracht. ,,We zijn doeners. Je wil wel janken. Maar je doet het niet; dan raak je nog dieper in de put."

  1. Tien tips om het meeste uit je LinkedIn-profiel te halen

    Tien tips om het meeste uit je Lin­kedIn-pro­fiel te halen

    Met de zeeën van tijd die de coronacrisis aan veel mensen biedt, kun je eindelijk eens je LinkedIn-profiel van vers bloed voorzien. LinkedIn is een waardevol platform voor werknemers én (startende) ondernemers. Jezelf profileren, netwerken, relaties beheren, nieuw personeel vinden; het kan er allemaal. Maar hoe pak je dat het beste aan? LinkedIn-specialist Victor Huiting gaf in december 2019 op De Ondernemer 10 tips op om het meeste uit jouw profiel te halen.