Volledig scherm
Archieffoto © ANP

Groene sector gevaarlijker dan de bouw

De afgelopen tien jaar zijn er 190 doden gevallen op agrarische bedrijven. Daarmee is de groene sector nog gevaarlijker dan de bouw, meldt Trouw.

Man komt onder heftruck, aspergesteker komt onder personeelsbus, man bedolven onder lading uien, jongen valt in mestput, man komt onder hooibaal. Het is een greep uit de koppen die de lokale media haalden. Bij elkaar zijn er dit jaar al acht doden gevallen op en rond boerenbedrijven.

,,Het aantal ongevallen is zorgwekkend hoog'', aldus de Inspectie SZW in haar rapport 'Eerlijk, veilig en gezond werken in de agrarische en groene sector'. De afgelopen tien jaar zijn maar liefst 190 dodelijke ongevallen te betreuren bij agrarische bedrijven, meldt de vroegere arbeidsinspectie. Het voorkomen van ongelukken moet een speerpunt worden.

Ook de sector zelf vindt dat er verandering moet komen. Ondernemers en werknemers zijn met het kennisinstituut Stigas de campagne ‘Nul ongevallen in 2020’ gestart. “Elk ongeval is er één te veel”, stellen onder meer de brancheorganisaties LTO, Cumela, VHG, Fedecom en de vakbonden FNV en CNV op de website zeroaccidents2020.nl.