Het piept en kraakt in de kinderopvang: hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk en veel vacatures
Veel nieuwe medewerkers in de kinderopvang zijn binnen een jaar weer gestopt. De helft van hen keert de sector zelfs helemaal de rug toe. Daarmee blijft de werkdruk onverminderd hoog.
Het valt niet mee om personeel vast te houden in de kinderopvang, zo blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 begonnen 33.000 werknemers aan een nieuwe baan in de kinderopvang, er vertrokken halverwege datzelfde jaar maar liefst 27.000 werknemers naar een andere baan binnen of buiten de kinderopvang. Dit percentage is één van de hoogste in de zorg- en welzijnssector. Vijf op de tien mensen die vorig jaar vertrokken bij een kinderopvangbedrijf keerden de sector zelfs helemaal de rug toe.
Intussen is het aantal vacatures in de kinderopvang torenhoog. Volgens het CBS stonden vorig jaar op elke 1000 banen 55 vacatures open. Dit is de hoogste vacaturegraad (verhouding tussen aantal vacatures en banen) sinds het statistiekbureau in 2018 begon met deze meting. Toen waren er op elke 1000 banen nog ‘slechts’ 17 vacatures.
Hoogste percentage
Het grote aantal vacatures – 6600 in het derde kwartaal van 2022 – doet de werkdruk in de kinderopvang weinig goed, zo wijzen de CBS-cijfers uit. Een meerderheid van de kinderopvangmedewerkers, 61 procent, ervaart de werkdruk als (zeer) hoog. Ook dit percentage was nog nooit zo hoog.
Qua ziekteverzuim scoort de kinderopvang ook niet best: 7,3 procent in het derde kwartaal van vorig jaar, hoger dan gemiddeld in Nederland (5 procent) en ook hoger dan het gemiddelde in de sector zorg en welzijn (7,1 procent).
Terwijl werkdruk en ziekteverzuim stijgen, loopt de tevredenheid over het werk terug. In het tweede kwartaal van 2019 was 78 procent (zeer) tevreden over het werk, drie jaar later was dat nog 68 procent. Opvallend is wel dat de inhoud van het werk in de kinderopvang onverminderd hoog wordt gewaardeerd. In alle door het CBS gemeten periodes waren ruim negen op de tien werknemers het er (helemaal) mee eens dat zij inhoudelijk leuk werk hebben.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Waar komt het personeelstekort vandaan? Experts leggen uit wat de oorzaken en oplossingen zijn van dit probleem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
CNV: ‘Prima dat vrouwen meer uren gaan werken, maar laat mannen dan minder uren werken’
De oproep van het kabinet aan vrouwen in deeltijdbanen om meer uren te werken, kan op steun rekenen van CNV. Maar de vakbond vindt dat de oproep aan mannen in fulltimebanen dan moet zijn om het een tandje minder te doen. ,,Zo creëren we een betere balans tussen mannen en vrouwen.’’ -
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit. -
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel Even