Hoge Raad: Bezorgers Deliveroo zijn werknemer, geen zzp’er
Bezorgers van Deliveroo zijn werknemers, zo heeft de Hoge Raad bepaald. Die uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor honderdduizenden zzp’ers.
Vakbond FNV begon jaren geleden een rechtszaak tegen de Britse maaltijdbezorger Deliveroo. Maaltijdbezorgers werken als zzp’er voor het bedrijf, maar zijn eigenlijk gewoon werknemers, vond de vakbond. Lagere rechters stelden de vakbond in het gelijk. Er was sprake van schijnzelfstandigheid, vonden ze. In naam zijn de bezorgers zelfstandig, maar in de praktijk zijn ze voor hun werk helemaal afhankelijk van Deliveroo. Dat betekent dat ze in feite gewoon werknemer zijn.
Recht
Deliveroo tekende beroep aan tegen die uitspraak bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Maar ook de Hoge Raad bepaalde dat bezorgers feitelijk werknemers zijn.
Dat betekent dat de bezorgers - ‘riders’ in Deliveroo jargon - recht hebben op loon, ook voor de tijd dat ze geen opdrachten hadden, recht hebben op pensioen en dat de werkgever sociale lasten moet afdragen. Dan hebben ze recht op WW en doorbetaling bij ziekte bijvoorbeeld.
Hoewel Deliveroo verliest, hebben de bezorgers van het platform daar relatief weinig meer aan. Deliveroo vertrok eind november uit Nederland. De concurrentie met Thuisbezorgd.nl en Uber Eats maakte een gezond rendement onmogelijk, stelde de bezorgdienst. Vakbond FNV vermoedde een andere oorzaak: Deliveroo vreesde dat het zijn 4500 riders in vaste dienst moest gaan nemen.
Honderdduizenden
,,Deze uitspraak van de Hoge Raad is voor honderdduizenden zzp’ers van belang’’, reageert Anja Dijkman van FNV. Dijkman is al jaren bezig met de positie van zzp’ers in de zogenoemde platformeconomie. Dat zijn bedrijven als Uber, die mensen als zelfstandigen laat werken. ,,Nu is duidelijk dat ze gewoon werknemer zijn.’’
De vakbond kijkt ook naar bedrijven als Temper, dat zzp’ers uitleent aan bedrijven. De vakbond strijdt al jaren tegen de schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Ze werken tegen lage tarieven, bouwen niets op en kunnen zo buiten gegooid worden. ,,We proberen deze misstanden al jaren aan te pakken via bijvoorbeeld cao-afspraken en klachten bij de Arbeidsinspectie’’, zegt Dijkman.
Schijnzelfstandigheid
Maar het wordt tijd dat de overheid de platformbedrijven gaat aanpakken. Er is al een wet aangenomen die schijnzelfstandigheid aanpakt, maar die wet wordt niet gehandhaafd. Dat betekent dat de bedrijven gewoon door kunnen gaan met hun praktijken. ,,Het kabinet heeft gezegd dat ze de wet pas vanaf 2025 gaan handhaven. Maar met deze uitspraak in de hand kunnen ze al vandaag beginnen’’, aldus Dijkman.
Kijk onze video's over de economie in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzeven vragen
‘Hoeveel geld uiteindelijk in jouw pensioenpot komt, zie je pas bij overgang naar nieuwe stelsel’
-
PREMIUM
Sommige producten in prijs verlaagd: ‘Supermarkten spelen in op verlies koopkracht’
Lidl kondigt dalende prijzen aan. Komt er een prijzenoorlog aan in de supermarkten? Deskundigen zien vooral een ‘strategie’. Want de Nederlander is steeds gekker op aanbiedingen. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Maaltijdbezorger voelt zich uitgeput, eenzaam en onderbetaald: welzijn staat onder druk
Weinig baanzekerheid, nauwelijks emotionele steun en bovengemiddelde uitputtingsverschijnselen. Het is slecht gesteld met de geestelijke gezondheid van zogenaamde platformwerkers, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. -
PREMIUMColumn
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
Sandra (56) wil juf worden, maar echt alles zit tegen. Ze zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34) die ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50 plussers aan werk helpt.
-
Ziggo kan straks ook tarieven omlaag gooien, mochten prijzen in Nederland ooit gaan dalen
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.