Volledig scherm
© ANP XTRA

Hogere zorgpremie: meer mensen gaan shoppen

Eén op de zes verzekerden overweegt dit jaar over te stappen met zijn zorgverzekering. De belangrijkste reden: de stijging van de premie.

Het overstapseizoen is officieel geopend met de bekendmaking van de premies van verzekeraars begin deze week. De premies gaan volgens berekeningen van vergelijkingssite Pricewise gemiddeld omhoog met 80 euro, fors meer dan een jaar geleden toen de premies met 25 euro stegen. ,,Dan wil je als consument ook wel even goed kijken of je kunt besparen op je zorgverzekering”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.

De vergelijker, die zijn brood verdient met vergelijken en overstappen, vroeg 1000 consumenten naar hun plannen. In het onderzoek zegt de helft (56 procent) van plan te zijn om dit jaar zijn zorgverzekering te vergelijken. Een verdubbeling ten opzichte van 2016, toen gaf in eenzelfde onderzoek 28 procent aan zich te willen oriënteren op een andere zorgpolis.

Ook het aantal mensen dat overweegt om over te stappen, neemt volgens dit onderzoek toe. Een op de zes (17 procent) schat de kans dat hij overstapt dit jaar groot tot zeer groot. Van die groep noemt vier op de vijf (78 procent) de premiestijging als voornaamste reden. Andere redenen: de huidige verzekering is te duur (58 procent) en ontevreden over de huidige zorgverzekering (41 procent).

Overstappercentage

Of dit jaar daadwerkelijk meer mensen overstappen, moet blijken. Het overstappercentage schommelt al jaren rond de 6,2 procent. ,,Opvallend is wel dat maar liefst 17 procent aangeeft serieus te overwegen om te overstappen”, meent De Kok van Pricewise. ,,Zelfs als straks het daadwerkelijke aantal mensen dat overstapt op de helft ligt, dus tussen de 8 en 10 procent, zou het nog om een zeer substantiële stijging gaan.”

Pricewise zette voor het onderzoek ook de oude en nieuwe premies voor vier type klanten op een rij. Het ging daarbij uit van de goedkoopste verzekeringen. De uitkomst: voor een alleenstaande komt de stijging dan neer op minimaal 55,80, euro voor een gezin met twee kinderen tot en tien jaar minstens 56,40, voor een echtpaar minimaal 73,20 en voor een alleenstaande ouder met één kind 165,12 euro.