Volledig scherm
De fabriek waar Boeing zijn Dreamliner produceert in het Amerikaanse North Charleston. © REUTERS

KLM uit zorgen over kwaliteitscontrole bij Boeing

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft haar zorgen geuit over de fabriek waar Boeing zijn Dreamliner 787 produceert. De Amerikaanse fabrikant leverde een jubileumexemplaar van het toestel te laat en met een aantal gebreken af. KLM klaagde daarop dat de kwaliteitscontrole ‘ver beneden het acceptabele niveau’ lag, aldus de Amerikaanse krant The Post and Courier.

KLM klaagde onder andere over loszittende stoelen en slecht aangedraaide bouten in de jubileum-Dreamliner, die de viering van haar 100-jarig bestaan moest inluiden. Door de problemen was de levering van het toestel te laat voor geplande KLM-festiviteiten. In een beoordeling zou de maatschappij zich ook hebben afgevraagd ‘wie er naar kwaliteit kijkt’ in de fabriek in het Amerikaanse North Charleston.

Een woordvoerder laat weten dat KLM inderdaad bij Boeing verbeterpunten heeft aangestipt die vervolgens zijn hersteld. De opmerkingen over kwaliteitscontrole sloegen volgens de zegsman op de zorgen over het aflevertijdstip. Boeing ligt al langer onder vuur vanwege kwesties die spelen bij de Dreamliner-fabriek. Zo meldde The New York Times eerder al dat er veel mis zou zijn met het toezicht op de productie. 

Worstelen

Boeing heeft meer zorgen. Al sinds maart wordt de Boeing 737 MAX aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in vijf maanden tijd waarbij honderden mensen het leven lieten. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte door een niet goed werkende sensor.

Vandaag meldde de Amerikaanse fabrikant dat hij al bijna 500 testvluchten heeft uitgevoerd met de nieuwe software, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen, is nog altijd onduidelijk. Volgens topman Dennis Muilenburg is het zaak om het vertrouwen van het vliegend publiek terug te winnen. Hij verwacht dat het toestel eind dit jaar weer de lucht in mag van de autoriteiten. Boeing nam eerder een last van bijna 5 miljard dollar vanwege de problemen. Dat leidde tot het grootste kwartaalverlies van de vliegtuigbouwer ooit.

Bekijk hieronder hoe de Boeing 737 MAX toestellen aan werden geïnspecteerd:

Volledig scherm
© AFP