Logo ING Bank.
Volledig scherm
Logo ING Bank. © Getty Images

Kwartaalwinst ING zakt fors door coronacrisis

De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Net als andere grote banken zag het financiële concern zich genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.

ING hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Er ging in totaal 661 miljoen euro naar de stroppenpot. Daarmee presteerde de bank ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro.

De coronacrisis raakt ING sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten in problemen te komen. Vandaar dat ING geld apart moest zetten. Ook heeft de bank meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven, om hen te helpen om door deze moeilijke periode te komen.

Witwassen

ING moet de laatste jaren bovendien extra kosten maken in verband met zijn inspanningen om witwassen tegen te gaan. Hiermee zijn duizenden medewerkers van de bank aan de slag. Ook nu veel bankpersoneel vanuit huis werkt in verband met de coronamaatregelen, gaat dit proces om de checks van klanten en geldstromen te verbeteren gewoon door.

De bank slaagde er afgelopen kwartaal wel in om zijn rente-inkomsten op peil te houden, ondanks de aanhoudend lage rentes in de markt. Zo werden de marges op hypotheken iets opgekrikt. In Nederland loopt de hypotheekrente de laatste tijd ook weer iets op, al blijft deze op een laag niveau. Bij ING zaten verder de inkomsten uit commissies in de lift. De totale baten liepen op jaarbasis met ruim 1 procent terug tot 4,5 miljard euro.

‘Vol vertrouwen’

,,Hoewel we ons nu in een periode van grote onzekerheid bevinden, blijf ik vol vertrouwen over de toekomst van ING”, aldus topman Ralph Hamers. Hij geeft aan dat ING komende tijd goed op de kosten zal moeten letten, maar dat de bank goed gekapitaliseerd is en een erg stabiele financieringsbasis heeft. 

Overigens werd in februari bekend dat Hamers op 30 juni opstapt om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS. Over wie zijn opvolger wordt, werden vrijdag geen mededelingen gedaan.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’