Volledig scherm
Christine Lagarde, de nieuwe ECB-preses. © EPA

Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop

updateHet beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.

,,Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken”, kondigde de Française aan. De laatste keer dat het beleid van de ECB onder de loep werd genomen was in 2003, kort nadat de euro in meerdere landen de officiële munteenheid werd. De wereld is volgens Lagarde sindsdien sterk veranderd. Ze wees in dat verband op technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de toenemende ongelijkheid.

Centraal in de herziening staat een nieuwe inflatiedoelstelling. Om deze opnieuw vast te stellen zal de ECB onder meer het Europees Parlement en academici raadplegen, zei Lagarde. De ECB zal daarnaast nauw samenwerken met de landelijke centrale banken. Volgens de ECB-voorvrouw is het een ‘geschikt moment’ om iedereen weer om tafel te krijgen.

Lagarde is op 1 november begonnen aan haar termijn van acht jaar bij de ECB en was daarvoor de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij volgt Mario Draghi op en is de eerste ECB-president die niet eerder bij een nationale centrale bank heeft gewerkt.

Uil 

Ze vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. ,,Ik zal vooral mezelf zijn. En dat betekent dat ik anders zal zijn.” Veder omschreef zij zichzelf als ‘uil’, een dier dat staat voor wijsheid.

Bij haar eerste rentebesluit als centralebankpresident maakte ze een pas op de plaats. Voor nu blijft de herfinancieringsrente op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daardoor moeten banken betalen om geld bij de ECB te stallen.

Dit laatste rentetarief werd in september verlaagd, als onderdeel van een stimuleringspakket waarbij haar voorganger Mario Draghi ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties aangekondigde. Die beslissing leidde tot grote verdeeldheid onder beleidsmakers van de ECB, onder wie Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Lagarde zei niet van plan te zijn om aan dat lopende steunpakket te tornen: ‘Wat geweest is, is geweest’.