Volledig scherm
Pijnstiller OxyContin die wordt gemaakt door Purdue Pharma. © REUTERS

Man die miljoenen verdiende met pijnstillers heeft patent op antiverslavingsmedicijn

Een voormalig directeur van een farmaceutisch bedrijf die eerder miljoenen verdiende door de verkoop van pijnstiller Oxycontin, blijkt ook aandelen te hebben in een nieuw medicijn dat verslaafden van pijnstillende medicijnen moet afhelpen, dat schrijft The Financial Times

De Amerikaanse miljardair Richard Sackler is voormalig bestuursvoorzitter van Purdue Pharma, die Oxycintin produceert, én stond aan het hoofd van de afdeling die de pijnstiller ontwikkelde. Maar uitgerekend diezelfde Sackler kreeg eerder dit jaar ook een patent voor een medicijn dat wordt gebruikt om mensen van hun verslaving aan opioïden af te helpen. Het medicijn is een licht opiaat dat vaak als vervanging wordt gegeven aan mensen die verslaafd zijn aan heroïne of een opioïde pijnstiller zoals Oxycontin. 

Het nieuwe medicijn, dat een nieuwe vorm van het opioaat buprenorfine is,  kan Sackler veel geld opleveren dankzij een gestage toename van het aantal verslaafden dat behandeld wordt met buprenorfine. Deze soort medicatie wordt gezien als een beter alternatief voor bijvoorbeeld methadon. Methadon is ook een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn, maar ook bij verslaving aan opiaten.

De huidige vorm van buprenorfine, die verkocht wordt onder de naam Suboxone, leverde vorig jaar in Amerika 877 miljoen dollar ( ruim 757 miljoen euro) op. Suboxone wordt verkocht door het Britse farmaceutische bedrijf Indivior verkocht. De nieuwe variant van Sackler, wordt door het lichaam sneller opgenomen. 

Patent

Volgens The Financial Times erkent het patent van het nieuwe medicijn, dat in januari door het Amerikaanse Patent and Trademark Office aan Sackler en vijf anderen werd verleend, het bestaan van de opioïde crisis. De crisis koste in 2016 aan meer dan 42.000 mensen het leven. 

,,Hoewel opioïden bekend staan als nuttig bij pijnbehandeling, zijn ze ook potentieel verslavend", aldus het patent. ,,Als de pijnstillers worden ingenomen door gezonde mensen die aanleg vertonen tot afhankelijkheid van drugs, kunnen zij psychologisch of fysiek afhankelijk raken." 

Het patent maakt echter geen melding van het feit dat Purdue Pharma, de maker van de pijnstiller Oxycontin, eerder meer dan duizend rechtszaken aan zijn broek kreeg. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd dat het de verslavingscrisis bleef voeden. Het bedrijf ontkent dit echter. 

Zo werd volgens The Financial Times in juni nog door procureur generaal van Massachusetts een rechtszaak ingediend tegen Sackler en andere leden van zijn familie. Zij worden ervan beschuldigd een 'dodelijk, misleidend plan te hebben om opioïden te verkopen.' Het bedrijf Purdue Pharma en de familie Sackler ontkennen de beschuldigingen. Volgens hen is en blijft de pijnstiller Oxycontin goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.