Volledig scherm
Vlaggen voor het gebouw van het Europese parlement . © anp

'Meer groei voor EU-landen'

De groeivooruitzichten voor dit en volgend jaar zijn nog beter dan ze al waren. Dat blijkt uit de nieuwe wintervooruitzichten die de Franse Eurocommissaris Pierre Moscovici op dit moment presenteert.

De eurozone groeit dit jaar 2,3 procent (eerder geraamd: 2,1) en volgend jaar 2 procent (eerder geraamd: 1,9). Nederland doet het met 2,9 en 2,5 procent nog beter. Brussel schrijft de extra gunstige cijfers voor ons land toe aan zowel investeringen als toegenomen consumentenbestedingen door hogere lonen en banengroei. Ook de gestegen huizenprijzen helpen.

,,De Europese economie blaakt van gezondheid. De eurozone heeft weer groeicijfers die we sinds de crisis niet meer hebben gezien'', aldus Moscovici. En ook: ,,De bladzijde van de crisis is omgedraaid.'' 

De belangrijkste groei sinds de crisis noteerde de eurozone vorig jaar: 2,4 procent. In 2007, het laatste jaar voor de crisis, was dat 3 procent. Door de groei is er een perfect moment ontstaan voor hervormingen 'dat niet eeuwig blijft', aldus Moscovici. ,,We moeten nu snel ambitieuze besluiten nemen om ons economische en monetaire beleid te versterken.'' Moscovici doelt daarmee op de plannen om onder meer een eigen Europees IMF op te tuigen.

Volledig scherm
© EC-GISCO