Meer werkuren voor vrouwen? ‘Alleen als de zorgtaken beter worden verdeeld’
Vrouwen kunnen alleen meer uren werken als de zorgtaken in het gezin beter worden verdeeld. Dit zeggen vakbonden FNV en CNV over de campagne waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrouwen oproept te overwegen meer uren in de week te werken.
In een interview met deze site spoort minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrouwen aan om meer uren te werken. Een paar uur méér kan de druk op de arbeidsmarkt al verlichten, denkt de minister. Ze roept op Internationale Vrouwendag werkgevers op daarover in gesprek te gaan.
Vakbonden CNV en FNV hebben kritisch gereageerd op dat plan. Volgens de bonden liggen zorgtaken voor bijvoorbeeld kinderen nog steeds vooral bij de vrouw. Als dit niet beter wordt verdeeld, is het een ‘kansloze missie’ vrouwen te vragen meer te werken, zegt FNV-bestuurder Bas van Weegberg. ,,De politiek legt de verantwoordelijkheid te makkelijk bij vrouwen, maar zij krijgen niet altijd de ruimte. Ze kunnen niet fulltime werken en alle zorgtaken op zich nemen.”
De politiek legt de verantwoordelijkheid te makkelijk bij vrouwen, maar zij krijgen niet altijd de ruimte
Balans
CNV stelt dat vrouwen alleen meer uren kunnen maken als mannen minder gaan werken. Meer werken verbetert de kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwen. ,,Het biedt vrouwen de kans om economisch zelfstandig te zijn en genoeg uit hun carrière te halen”, aldus voorzitter Piet Fortuin. De vakbond pleit al een aantal jaren voor werkweken van dertig uur voor alle werknemers. Dit helpt mannen en vrouwen om de beste balans te vinden tussen werk, privé en zorgtaken, zegt hij.
Ook beschikbare kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) zijn volgens Fortuin nodig om vrouwen meer te laten werken. Vanwege personeelstekorten in deze sector kunnen ouders hun kinderen daar niet altijd kwijt, aldus CNV. FNV wil onder meer dat de overheid kinderopvang gratis maakt voor iedereen, zodat vrouwen de ruimte krijgen meer uren te maken.
Werkgevers kunnen er volgens de bonden ook voor zorgen dat vrouwen meer uren kunnen werken. Bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden.
Bedenkingen
Ook hoogleraar sociale wetenschappen Mara Yerkes heeft bedenkingen bij het plan. ,,Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die meer betaald werk gaan doen, de zorg voor de kinderen, het huishouden of mantelzorg ernaast blijven doen. Het is niet zo dat als zij een aantal uren meer gaan werken, zij hetzelfde aantal uren minder besteden aan dit onbetaalde werk”, zegt Yerkes, die onderzoek deed naar onder meer genderongelijkheid en de rolverdeling tussen mannen en vrouwen.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die meer betaald werk gaan doen, de zorg voor de kinderen, het huishouden of mantelzorg ernaast blijven doen
,,Dat betekent dat als je de verdeling tussen werk en zorg niet ook gelijk aanpakt, dit bij vrouwen kan leiden tot burn-out, verminderd welzijn, maar ook tot minder tevredenheid in de relatie met de partner.” Mannen nemen wel flink minder zorgtaken op zich als zij meer uren gaan werken, zegt Yerkes.
,,Dat vrouwen gemiddeld minder werken dan mannen, is het gevolg van ingesleten rolpatronen die in de jaren 80 zijn ontstaan. Ondersteund door de overheid kwam toen het deeltijdwerk op en gingen vrouwen werk en zorg combineren. Dat is een heel proces geweest, en de afgelopen decennia zijn de rollen van vaders en moeders ingeslepen. Het zal tijd nodig hebben om dat te veranderen”, stelt Yerkes.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Minister Van Gennip roept op Vrouwendag op: ‘Vraag vrouwen of ze paar uur meer willen werken’
Vrouwen die in deeltijd werken hoeven echt niet allemaal fulltime aan de bak. Een paar uur méér kan de druk op de arbeidsmarkt al verlichten. Minister Van Gennip roept op Internationale Vrouwendag werkgevers op daarover in gesprek te gaan. -
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
Record: Saoedisch oliebedrijf verdiende vorig jaar 4788 euro per seconde dankzij de oorlog
Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft afgelopen jaar een recordwinst van 161 miljard dollar geboekt. Omgerekend is dat ruim 151 miljard euro. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
1
Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer