Volledig scherm
© ANP

Megawindmolens moeten nog meer opleveren

Windmolens worden nog veel groter dan ze nu zijn. De sector gaat verder de lucht in, want dat levert meer op. Tegenstanders zijn bezorgd. ,,De impact op de omgeving is enorm, en er zijn geen regels."

Volledig scherm
© ANP

,,Windturbines worden groter, hoger en nóg stiller." Branchevereniging
NWEA doet er niet geheimzinnig over. De reden is eenvoudig: het levert meer op. ,,Op dezelfde locatie leveren twee keer langere rotorbladen vier keer meer productie op", schrijft de NWEA in zijn visie op 2030, die gisteren verscheen.

Hogere masten zouden zelfs voor acht keer meer productie zorgen, omdat de wind op grotere hoogte harder waait. Hoe groot de molens in de toekomst exact gaan worden, zegt de NWEA niet, maar een woordvoerder geeft aan dat het voorbeeld van de dubbel zo grote wieken reëel is.  ,,Die ontwikkeling komt er echt aan, vooral bij windmolens op zee."

Volledig scherm
© ANP
Quote

De impact op de omgeving zal enorm zijn

Rob Rietveld

Peter Eecen, hoofdonderzoek windenergie bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), noemt wel getallen. ,,Op het land zie ik in 2030 een 'tiphoogte' van 300 meter als bovengrens. Op zee kan het nog hoger, tot 350 meter. Daar speelt het landschappelijk aspect een minder grote rol en gaat het vooral om het economische plaatje." De tiphoogte wordt gemeten op het hoogste punt van de bovenste wiek, wanneer die volledig verticaal is.

Domtoren
Ter vergelijking: de Domtoren in Utrecht is 112 meter hoog. De gemiddelde  windmolen haalt ongeveer 150 meter, de hoogste komt iets onder de 200 meter uit. Dergelijke molens staan bij Medemblik (1 exemplaar) en bij Urk (38). De bouw van deze molens riep veel weerstand op, net zoals de bouw van windparken voor de kust tot onrust leidt.

Rob Rietveld, voorzitter van de landelijke omwonendenvereniging NLVOW, is dan ook fel tegen nóg hogere turbines. ,,De impact op de omgeving zal enorm zijn. Als je in de stad woont heb je er niet zo veel last van, maar op het platteland is dat anders."

Vergunning
Rietveld stoort zich aan het feit dat de bouw van windparken niet aan hoogtegrenzen gebonden is. Het ministerie van Economische Zaken erkent dat, maar zegt dat hoogte wel degelijk een rol speelt bij vergunningverlening. ,,De overheid maakt een ruimtelijke afweging. Er wordt goed bekeken of een windpark in het landschap past."

Nederland zet de komende jaren vol in op windenergie. Voor 2023 moeten er op zee en land enkele duizenden turbines worden gebouwd om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. De verwachting is dat windenergie ook daarna een grote rol zal spelen in het energiebeleid.