Miljardair Branson wil Hyperloop-trein in India
De strijd om wie de allereerste supersonische Hyperloop-trein lanceert, is in volle gang. Het lijkt erop dat India met de eer gaat strijken, dankzij de Britse miljardair Richard Branson.
De Hyperloop wordt wel het transport van de toekomst genoemd: een trein die zich supersnel verplaatst door een vacuümbuis. Door de lage luchtdruk kunnen zwevende capsules via magneetvelden snelheden van ruim 1000 kilometer per uur behalen.
Regeringen van Colorado tot Abu Dhabi staan in de rij voor deze futuristische constructie en wedijveren om de eerste te kunnen zijn. Het geval is: er bestaan tot nu toe alleen testlocaties. En die zijn er op veel plekken - ja ook hier in Nederland - maar nergens is de Hyperloop gereed voor vertrek. Toch durft de Britse tycoon Richard Branson het aan: hij belooft over zeven jaar de eerste te kunnen zijn in India.
Met de Hyperloop kunnen passagiers dan in 25 minuten van de Indiase stad Pune naar de luchthaven Mumbai afreizen. Een tijdwinst van liefst drie uur. Zo'n 10.000 passagiers kunnen dan in één uur heen en weer reizen. En dat traject is nog maar het begin, stelt Branson. De visionair ziet het als opmaat naar één groot hyperloop-netwerk in India.
Tot vorig jaar had Branson weinig op met dit futuristische vervoermiddel. De topman van het conglomeraat Virgin stapte vorig jaar in de start-up Hyperloop One en doopte het bedrijf meteen om tot Virgin Hyperloop One.
Behalve in India is het ook actief in onder andere het Amerikaanse Nevada waar het een testtraject heeft neergelegd waar recent nog een topsnelheid van 308 kilometer per uur werd behaald. Ook kondigde Branson onlangs aan, de supersnelle trein naar Groot-Brittannië te willen brengen.
Met een ondergrondse constructie wil hij de luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted met elkaar verbinden. Volgens het Britse ministerie van Transport duurt het nog zeker twee decennia voordat dit gereed is. Ook wil zijn bedrijf een traject van 28 minuten tussen Helsinki en Stockholm realiseren.
Tesla
Branson heeft haast, zo lijkt het. Hij voelt de hete adem van concurrenten in zijn nek die net als hij de eerst functionerende hyperloop willen lanceren. Zijn grootste concurrent is misschien wel 'The Boring Company' van Elon Musk.
De Amerikaanse miljardair en Tesla-baas Musk kwam in 2013 met het idee van een hyperloop op de proppen. Omdat hij zijn handen vol had met zijn ruimtevaartbedrijf Space X en de wagen Tesla stelde hij het idee vrij ter beschikking. Het bedrijf Hyperloop One sprong op de kar, net als andere start-ups.
In een interview zei Musk nog niet zo lang geleden spijt te hebben dat hij ooit over de hyperloop was begonnen. Branson zal er niet rouwig zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek
'Testbaan hyperloop in Nederland is mogelijk'
Nederland kan een testtraject voor de hyperloop aanleggen, toont nieuw onderzoek aan. De meest geschikte locatie voor een traject van in totaal vijf kilometer is de Vogelweg in Flevoland. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Met 320 kilometer per uur door een vacuümbuis razen
Studenten van de Technische Universiteit München hebben een tweede hyperloop-wedstrijd van SpaceX gewonnen. De capsule haalde binnen een testbuis van 1,25 kilometer een snelheid van 320 kilometer per uur. De hyperloop is een toekomstig vervoermiddel waarbij een capsule met meer dan 1.000 kilometer per uur door een vacuümbuis beweegt en dat dus een goed alternatief voor het vliegtuig zou kunnen worden. Bij de eerste wedstrijd in januari won het Nederlandse team uit Delft op punten. -
PREMIUM
Volksbank wil ‘bankieren met de menselijke maat’
Het is een drukte van belang in de Regiobank in het Zuid Hollandse Moordrecht. Klanten lopen binnen voor bankzaken, advies of een kort praatje.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
Hyperloop in Nederland een stap dichterbij: start-up haalt 1,3 miljoen euro op
Het Delftse hyperloopbedrijf Hardt heeft 1,3 miljoen euro opgehaald. Dat geld wil het bedrijf gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de testbaan waar treinen met een noodvaart doorheen kunnen zoeven: de hyperloop.