Volledig scherm
PREMIUM
Voorman Jacco Vonhof van MKB-Nederland © GUUS SCHOONEWILLE

MKB-voorman over arbeidsmarktplan: ‘Hiermee gaan we geen banen creëren’

Als er iemand is die zich kan inleven in het leven van ondernemers, dan is het Jacco Vonhof wel. Hij begon als glazenwasser, is eigenaar van een Zwols schoonmaakbedrijf met ongeveer 2000 medewerkers in dienst, en sinds september 2018 staat hij aan het roer bij MKB-Nederland. Over het rapport van commissie-Borstlap zegt hij: ‘Dit haalt elke prikkel uit het ondernemerschap’. 

Als het aan de commissie-Borstlap ligt moet onze arbeidsmarkt radicaal ‘om', om onze welvaart op peil te houden. In de kern komt het erop neer: de vaste baan moet weer de norm worden. Is dat tegen het zere been van de werkgevers?
Nee, dat is niet tegen het zere been. We zijn niet tegen vast. Een groot aantal werkenden is in vaste dienst. We zeggen alleen: niet alles of iedereen kan in vaste dienst. We hebben flexibele inzet nodig. Bijvoorbeeld in tijden dat een bedrijf groeit of krimpt. Of bij ziekte. Wat de commissie zegt ‘alle werkenden zijn werknemer, tenzij...’, dat werkt gewoon niet.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.