Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter
Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters.
Het kabinet lanceerde vorige week de campagne ‘zet de knop om’ met als doel de thermostaat lager te zetten en zo gas te besparen. In Rijksgebouwen wordt 19 graden de norm. De overheid loopt echter achter de feiten aan, veel Nederlanders doen dit al lang, zo blijkt uit onderzoek onder 1000 woningbezitters: ruim de helft (54 procent) heeft de verwarming afgelopen winter vanwege de gestegen energieprijzen lager gezet.
Vier op de tien huizenbezitters zeggen korter onder de douche te staan en drie op de tien heeft energiezuinige Ledverlichting aangeschaft. Daarnaast investeren veel mensen in energiebesparende installaties: een kleine derde van de huizenbezitters doet dat momenteel.
Zonnepanelen
De uitkomsten blijken uit onderzoek van online vergelijker Gaslicht.com door Panel Inzicht. Het leggen van zonnepanelen op het dak is met 39 procent de populairste vorm van verduurzaming. 31 procent van de woningbezitters die energiebesparende maatregelen treffen, isoleren hun woning.
Een kwart liet de ramen vervangen door glas met de hoogste isolatiewaarden (HR++ of nog beter). De aanschaf van een zuinigere cv-ketel (21 procent) of hybride of volledige warmtepomp (14 procent) volgt daarna.
Directeur-oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com ziet ook op zijn eigen site dat veel consumenten zoeken naar manieren om te besparen en te verduurzamen. ,,Zo zien we dat enorm veel mensen naar zonnepanelen zoeken.”
Tekst gaat verder na het beeld
Oorlog Oekraïne
De energieprijzen zijn vanaf vorig jaar zomer de hoogte in geschoten. Eerst de gasprijs, later ook elektriciteitsprijs en daarmee onder meer benzine. Gevolg is dat huishoudens op jaarbasis soms duizenden euro's meer kwijt zijn aan gas en licht. Afgelopen januari lag de energierekening 86 procent hoger dan een jaar eerder, becijferde het CBS. En dat was nog voor de oorlog in Oekraïne.
Tegelijk zuchten lang niet alle Nederlanders nog onder de tarieven. Veel huishoudens hebben hun prijzen langjarig vastgezet. Bijna zes op de tien huishoudens (59 procent) zegt nog geen last te hebben van de torenhoge prijzen, vier op de tien wél.
Switchen
Bijzonder optimistisch zijn Nederlanders niet dat energie snel weer veel goedkoper is. Een vijfde verwacht dat de energieprijs zich niet herstelt en gas en licht onbetaalbaar blijft. Ruim een derde (36 procent) gaat wel uit van een daling, maar verwacht wel dat gas en licht altijd duurder blijven.
Een op de vijf woningbezitters denkt de energierekening dit jaar niet te kunnen betalen. 36 procent kan dat wel, maar moet besparen op de vaste lasten. De helft van alle huishoudens wil switchen naar een andere energieleverancier, mits er een aantrekkelijk aanbod is.
Betalingsproblemen
Energiebedrijven waarschuwen voor een toename in het aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen. Essent signaleert dat de bedragen van energierekeningen hoger worden en denkt dat er betalingsproblemen zullen gaan ontstaan. ,,De kans is aanwezig, want steeds meer vaste contracten lopen af.’’
Eneco en Vattenfall verwachten ook dat er meer mensen betalingsproblemen zullen krijgen, onder meer door de gestegen tarieven per 1 januari. ,,Het gros betaalt via automatische incasso. We merken dat steeds meer incasso’s terugkomen. Maar hier kunnen wel weken overheen gaan, dus of er dan meteen sprake is van betalingsproblemen is de vraag’’, nuanceert de Eneco-woordvoerster.
De Europese gasprijzen zijn naar nieuwe records gestegen en ook de olieprijs blijft stijgen: redacteur David Bremmer staat in de studio om erover te praten:
Hoe ga jij om met de hoge energieprijzen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Slagveld dreigt door hoge energiekosten: ‘We stoken alleen in de woonkamer, op 16,5 graden’
De energiecrisis raakt alle lagen van de samenleving hard. Huishoudens met een kleine beurs voelen het misschien wel het meest. Volgens de Woonbond leven momenteel een half miljoen Nederlanders in energie-armoede. Hoe gaan zij om met de stijgende kosten? En is het huishoudboekje nog wel rond te breien? -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app. -
PREMIUMPhilips
Jeanne en Gerard willen van riskant apneu-apparaat af: ‘Als leek ben je aan de goden overgeleverd’
Philips krijgt al maanden de volle laag van toezichthouders, klanten en beleggers. De terugroepactie van ruim 5 miljoen riskante slaapapneu-apparaten verloopt traag. Hoeveel gevaar die toestellen echt opleveren, moet snel duidelijk zijn.
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
Airbnb populairder dan ooit na opheffen coronabeperkingen
Overnachtingen via verhuurplatform Airbnb zijn nog nooit zo populair geweest als deze zomer. Bij zijn kwartaalresultaten zei het internetbedrijf in de maanden juli, augustus en september een recordomzet te verwachten nu in veel landen coronabeperkingen grotendeels zijn opgeheven.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer