Nederlandse Amerikaan wint Nobelprijs voor Economie: ‘Wereldprestatie met een Nederlands tintje’
De Nederlandse Amerikaan Guido Wilhelmus Imbens is uitgeroepen tot een van de drie winnaars van de Nobelprijs voor Economie.
Dat heeft de Zweedse centrale bank bekendgemaakt. De onderscheiding is een initiatief van de bank en wordt sinds 1969 uitgereikt.
Imbens, in 1963 geboren in Eindhoven, wordt samen met zijn collega Joshua Angrist geprezen om hun ‘methodologische inbreng voor het analyseren van causale verbanden’. Zij mogen het prijzengeld van een half miljoen euro delen. Imbens, die zijn loopbaan in 1983 begon als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, woont en werkt al decennia in Amerika en is daar professor in de Economie en Toegepaste Econometrie aan de prestigieuze Stanford Universiteit.
Hij lag te slapen in zijn huis in Massachusetts toen het telefoontje van het Comité kwam. ,,Het hele gezin lag te slapen, we hadden een druk weekend achter de rug", zegt hij tegen persbureau AP. ,,Ik was uitzinnig van vreugde toen ik het nieuws hoorde, vooral omdat ik dit kan delen met mijn goede vriend Josh Angrist.” Angrist was ook getuige op zijn bruiloft.
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft Imbens in een tweet gefeliciteerd. Hij spreekt van ‘een wereldprestatie met een Nederlands tintje’.
Experimenten
Het onderzoek waar Imbens en Angrist nu de prijs voor krijgen, stamt uit de jaren negentig. Zij toonden aan hoe conclusies getrokken kunnen worden over oorzaak en gevolg in ‘natuurlijke experimenten’.
Als voorbeeld wordt genomen hoe er onderzoek gedaan moet worden naar het verplicht verlengen van onderwijs met een jaar. Zo’n verlenging heeft niet hetzelfde effect op iedereen binnen de groep. Zo zouden sommige studenten sowieso wel doorleren. Kun je dan wel een een conclusie trekken over het effect van een extra schooljaar? Ja dus, lieten de wetenschappers zien. ,,Hun onderzoek heeft ons vermogen om belangrijke causale vragen te beantwoorden aanzienlijk verbeterd, wat van groot nut is geweest voor de samenleving”, zegt Peter Fredriksson, voorzitter van Economic Sciences Prize Committee.
Ook de Amerikaan David Card (University of California) wint de Nobelprijs voor zijn onderzoek en krijgt eveneens een half miljoen euro. Hij krijgt zijn prijs om zijn ‘empirische bijdragen in onderzoek naar de arbeidsmarkteconomie’. Hij onderzocht onder meer het effect van minimumloon, immigratie en educatie op de arbeidsmarkt.
Geen ‘klassieke’ prijs
De Nobelprijs voor de Economie behoort niet bij de ‘klassieke’ prijzen zoals grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) ze ooit heeft bedacht. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar deelde de Nederlander Jan Tinbergen de prijs met zijn Noorse collega Ragnar Frisch.
Vorig jaar ging de prijs naar onderzoek rond de zogeheten veilingtheorie van de Amerikaanse economen Paul Milgrom en Robert Wilson. Hun onderzoek ging over de vraag hoe mensen handelen op veilingmarkten. Milgrom en Wilson hebben onder meer nieuwe veilingformats bedacht.
Bekijk hieronder onze video's over de economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cao-akkoord voor personeel ov-bedrijven: meer loon en aanpak werkdruk
-
3
Europese gasprijs daalt naar laagste niveau in 2 jaar: ‘Het lijkt erop dat we Poetin te snel af zijn’
De Europese gasprijs is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van aardgas op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam al hard gedaald, geholpen door het milde weer, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en gasvoorraden die beter gevuld zijn dan verwacht. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
met video
Transavia schrapt in juli en augustus 210 vluchten, bijna alle reizigers omgeboekt
Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. -
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing vertrokken
Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel steeg even na 10.30 uur lokale tijd op vanaf het vliegveld in Shanghai, zo blijkt uit beelden van staatsomroep CCTV.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.