Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Photo News

'Nederlandse banken betrokken bij Russische witwaspraktijken'

De Amsterdam Trade Bank en de ING Groep NV zijn twee van de 732 banken die door Russische criminelen zijn gebruikt om geld wit te wassen. Dat onthult OCCRP, een wereldwijde samenwerking van onderzoeksjournalisten. Dezelfde organisatie die verantwoordelijk was voor de publicatie van de Panama Papers.

In totaal gaat om het 19 miljard euro dat werd witgewassen tussen januari 2011 en oktober 2014. De geldstromen worden gelinkt aan een netwerk genaamd 'Global Laundromat' ofwel de 'wereldwijde wasmachine'. De grote Britse bank HSBC werd gebruikt voor 545 miljoen dollar via een tak van de bank in Hong Kong. De ING Groep NV zou verantwoordelijk zijn voor 2,4 miljoen witgewassen dollars. Om welk bedrag het bij de Amsterdam Trade Bank gaat is nog niet bekend. ING kon vanavond niet reageren tegenover het ANP.

De documenten bevatten ongeveer 70.000 banktransacties, 1920 Britse firma's zijn daarbij betrokken en 373 instanties komen uit de Verenigde Staten. Via de Danske Bank uit Denemarken zou het meeste geld zijn witgewassen, ruim 1,2 miljard dollar. Gevolgd door Bank of China met een kleine 717 miljoen dollar.

Om geld uit Rusland te verplaatsen werden twee entiteiten gebruikt die zogenaamd geld leenden aan elkaar, ondertekend door Russische zakenbedrijven. Volgens The Guardian zou een bankinstantie dan standaard de Russische bedrijven toestemming verlenen om geld te transfereren naar een rekening in Moldavië. Het geld werd dan doorgesluisd binnen de EU. Vaak eindigde het bij een brievenbusfirma.

Veel banken genoemd in The Guardian hebben een strikt beleid om witwaspraktijken tegen te gaan, maar volgens de Britse krant stelde niemand vragen bij de juistheid van de documenten.

Of de banken bewust waren van de criminele praktijken is volgens OCCRP onduidelijk. 

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.