Nederlandse dochter Thomas Cook krijgt uitstel van betaling
updateNa het omvallen van de Britse touroperator Thomas Cook dreigt nu ook het doek te vallen voor de Nederlandse tak. Dat heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen van de rechter. Een bewindvoerder gaat nu onderzoeken of er nog toekomst is voor het bedrijf en zijn 200 medewerkers. Doorgaans is een surseance van betaling een voorbode van een faillissement.
Delen per e-mail
Voor de Nederlandse klanten van Thomas Cook, die een reis hebben geboekt bij Thomas Cook of Neckermann Reizen, is er geen man overboord, stelt een woordvoerster. ,,Er verandert voor onze klanten helemaal niets”, benadrukt zij. Afgelopen maandag maakte het bedrijf al melding van financieel onvermogen, waardoor de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kon bijspringen en de klanten in die zin ‘gered’ waren.
Met de SGR kunnen de duizenden reizigers die in het buitenland zijn hun trip gewoon afmaken en krijgen de 40.000 tot 50.000 Nederlanders die nog moeten vertrekken hun geld terug óf kunnen hun reis omboeken. De woordvoerster raadt die laatste groep aan om vooral naar een fysiek reisbureau te gaan. ,,Dat hoeft niet per se een reisbureau te zijn waar je hebt geboekt en dat kan ook als je via internet hebt geboekt", voegt zij eraan toe.
Voor de klanten lijkt de schade dus mee te vallen. Voor de 200 medewerkers van Thomas Cook Nederland ziet het er somberder uit. Zij werden tijdens een bijeenkomst ingelicht over de surseance van betaling. ,,De sfeer was emotioneel. Mensen voelen zich verslagen", aldus de woordvoerster. ,,Tegelijkertijd willen zij het voor de klanten zo netjes mogelijk regelen en alles goed afwikkelen.” De 200 werknemers blijven voorlopig aan het werk, zolang de bewindvoerder denkt dat het nodig is.
Hoelang zij aan het werk kunnen blijven, is koffiedik kijken. Mocht de bewindvoerder de komende dagen geen uitweg zien en een faillissement onvermijdelijk blijken, dan is een doorstart - met mogelijk de Duitse en Belgische collega's - volgens de woordvoerster van Thomas Cook Nederland niet uitgesloten. Dat zou goed nieuws voor een deel van het personeel kunnen betekenen.
Voor Transavia zou dat ook goed nieuws zijn. De luchtvaartmaatschappij vervoerde veel van de reizigers die een vakantie bij de reisorganisatie hadden geboekt. Nu gaat er noodgedwongen een streep door de reservering van duizenden stoeltjes. De maatschappij hoopt dat veel van de geannuleerde tickets nog via een andere touroperator kunnen worden verkocht. ,,Maar we hebben nog niet de zekerheid van reserveringen die we eerder wel hadden”, aldus de zegsvrouw.
Cocktail
Het moederbedrijf en de Britse tak van Thomas Cook gingen maandag kopje onder. Een giftige cocktail van een fikse schuldenberg als gevolg van een slechte overname van een concurrent tien jaar geleden, teruglopende inkomsten door wegblijvende klanten door onder andere de brexit en zomerweer en een hard spel van investeerders, bracht het bedrijf ten val.
De dochters op het Europese vasteland zochten de afgelopen dagen naar mogelijkheden om zelfstandig dan wel samen verder te gaan. Tot dusver is alleen de Scandinavische tak daarin geslaagd. Eerder vandaag diende de Duitse dochter een faillissementsaanvraag in, naar eigen zeggen om zich los te kunnen weken van de ‘financiële vervlechting’ van het moederbedrijf.
De Duitse dochter had nog geprobeerd bij de regering een overbruggingskrediet los te peuteren, maar dat plan mislukte. In Duitsland is het bedrijf bekend als Thomas Cook, Neckermann Reisen, Air Marin, Öger Tours én Bucher Reisen. Met die reisorganisaties zijn momenteel 140.000 Duitsers op reis. De luchtvaartmaatschappij Condor, waar Thomas Cook een minderheidsbelang in had, kreeg overigens wel een steunbedrag van de staat van 380 miljoen euro. Behalve de Duitse tak heeft ook de Poolse dochter, Neckermann Polska, het niet gered. Volgens de Poolse autoriteiten zijn er zo’n 3600 Polen met Neckermann Polska op vakantie.
Reizigers
Voor de ongeveer 10.000 Nederlanders die nu in het buitenland op vakantie zijn, heeft het garantiefonds in samenwerking met TUI een speciaal telefoonnummer geopend. Daar kwamen de eerste dag al ruim zeshonderd telefoontjes binnen. ,,Soms willen mensen puur gerustgesteld worden”, licht een zegsvrouw van TUI toe. ,,Ook komt het voor dat alle mensen om de telefoon staan omdat een hotelier zegt dat ze nog eens moeten betalen.”
Volgens de SGR hoeven reizigers zich geen zorgen te maken: de rekeningen van de accommodaties worden allemaal betaald. Gevallen waarin Nederlandse klanten van Thomas Cook eerder naar huis willen, zijn bij TUI tot dusver niet bekend.
Het faillissement van Thomas Cook zorgt voor veel chaos:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af. Voor het overgrote deel van die banken liggen al wel plannen klaar, maar die zijn nog niet gedetailleerd genoeg uitgewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport.
-
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. -
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen. -
PREMIUM
column ‘Politiek doet beschamend weinig om arme kinderen te helpen’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.