Nederlandse economie harder gegroeid dan verwacht, einde aan tweede coronarecessie
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid, waarmee een einde kwam aan de recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. De groei van 3,1 procent die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mat ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar is bovendien aanzienlijk groter dan economen in doorsnee hadden verwacht.
Vooral huishoudens gaven meer uit, maar ook het bedrijfsleven en de overheid droegen bij aan de groei. De groei valt samen met het afbouwen van de coronamaatregelen zoals de lockdown van begin dit jaar en de heropening van de horeca en winkels. Die was dan ook al verwacht, al hadden door persbureau Bloomberg gepeilde economen in doorsnee de verwachting van een groei met 1,5 procent uitgesproken.
Horeca
De bedrijfstakken handel, vervoer en horeca, industrie en overheid, onderwijs en zorg hadden volgens het statistiekbureau een groot aandeel in de groei. Zo konden in de zorg weer meer planbare behandelingen plaatsvinden omdat de druk door corona wat afnam. Daar gaven consumenten ook meer aan uit, net als in de horeca. Ook aan kleding en auto’s werd flink meer gespendeerd.
De heropening van horeca en winkels zorgden ervoor dat mensen weer meer geld gingen uitgeven. De consumptie is daarentegen nog altijd niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Toen gaven Nederlanders nog altijd 5 procent meer uit dan nu het geval is.
Jaarbasis
Op jaarbasis groeide de economie met 9,7 procent, de grootste groei die het CBS ooit registreerde. Dat heeft te maken met de forse krimp van de economie in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ondanks de stevige groei nu is de economie nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 is de economie nu nog 0,4 procent kleiner.
De groeicijfers betreffen een eerste raming van het CBS. Over 45 dagen komt een tweede schatting. Het CBS waarschuwt dat vanwege de coronasituatie deze voorlopige cijfers een hogere onzekerheidsmarge hebben dan normaal gesproken.
CNV
Het is nu tijd voor werkgevers om de lonen te verhogen en meer zekerheid te bieden aan werknemers door ze een vast contract te geven. Dat zegt vakbond CNV in reactie op de nieuwste groeicijfers. CNV vindt dat de coronasteunpakketten van de overheid ‘zeer goed werk’ hebben verricht.
Het CBS meldde ook dat het aantal vacatures voor het eerst groter is dan het aantal werklozen. Dat is volgens CNV goed nieuws. ,,Willen we de personeelstekorten oplossen, dan moeten werkgevers over de brug komen”, zegt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey. ,,Werknemers verdienen zekerheid, zeker na zo’n lange periode van onzekerheid in coronatijd.”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boodschappen veel duurder: Amerikanen bezorgd over hoge inflatie
Amerika maakt zich zorgen om inflatie. President Biden probeert het land gerust te stellen. Zijn stijgende prijzen echt maar tijdelijk? -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Video
Nederlandse economie in een recessie beland door lockdown
De Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. -
Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt.
-
Eindelijk: ook zeevaart moet uitstoot verminderen (en daardoor wordt uw koelkast 27 cent duurder)
Voor het eerst in de geschiedenis komen er regels voor het verduurzamen van de internationale scheepvaart. Consumenten zullen het merken in de prijs van veel producten, maar heel veel zal het niet schelen. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?