Nederlandse economie in een recessie beland door lockdown
VideoDe Nederlandse economie is in een recessie beland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de Nederlandse economie het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020.
Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is technisch sprake van een recessie. In het eerste kwartaal lag het bruto binnenlands product 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.
Het CBS merkt op dat de consumptie door huishoudens daalde. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea. Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen, woninginrichting, auto’s en motorbrandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.
Alles bij elkaar werd er door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het zelfs om 8,5 procent wat huishoudens minder besteedden. Verder daalden de overheidsuitgaven op kwartaalbasis met 1,5 procent.
Er waren ook sectoren die het goed deden. Zo droegen de bouw, de zakelijke dienstverlening en de industrie positief bij aan de economische ontwikkeling. De investeringen stegen met 3,7 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 1,6 en 1,3 procent toe. Dit alles zorgde ervoor dat de krimp wat werd gedempt, aldus het statistiekbureau.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Wat merk jij van de recessie?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Friezen meest prijsbewust in de supermarkt en Utrechters het minst
Utrecht, Leeuwarden -
PREMIUMColumn
Met Stap-budget kwamen miljoenen terecht bij veelal precies diegenen voor wie het niet was bedoeld
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week over de de totale willekeur van het Stap-budget. -
Kwart economische groei Nederland ging vorig jaar naar buitenland
Een kwart van de economische groei van Nederland kwam vorig jaar in het buitenland terecht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt onder meer doordat Shell naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde en winsten van Nederlandse dochterbedrijven voor een groot deel daar naartoe vloeiden. Ook andere bedrijven keerden hun flink gestegen winsten deels uit aan het buitenland. Binnen Nederland kwam veel van de economische groei bij huishoudens terecht. -
PREMIUM
KLM: Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen rondom drukte te voorkomen
Een goede generale in de meivakantie en een blik op de zomervakantie stemt tevreden. Volgens KLM zijn de drukteproblemen op Schiphol definitief verleden tijd. Nu moet de luchthaven volgens haar grootste gebruiker aan de slag om achterstallig onderhoud, vooral in de bagagekelders, op te lossen.Amsterdam -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Klimaatactivisten verstoren aandeelhoudersvergaderingen: heeft dat zin?
De anders zo saaie aandeelhoudersvergaderingen van ING en andere grote bedrijven worden tegenwoordig regelmatig verstoord door klimaatactivisten, die vinden dat multinationals veel te vervuilend zijn. Bekende Nederlanders als Carice van Houten of Bénédicte Ficq komen opdraven en stellen lastige vragen. Activisten denken dat het succes heeft, maar wat vinden de directeuren er van?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer