Neelie Kroes: 'Uber heeft misstanden adequaat aangepakt'
Neelie Kroes heeft zich als adviseur actief bemoeid met de misstanden bij Uber, waar topman Travis Kalanick gisteren voor onbepaalde tijd verlof nam. Dat zegt de oud-eurocommissaris in een interview met het AD.
Kroes is sinds vorig jaar voorzitter van de Internationale Beleid Adviesraad van de digitale taxiservice. Andere prominente leden daarin zijn onder meer Ray LaHood, oud- transportminister van de VS en Roberto Daniño, ex-premier van Peru.
De taxidienst ligt zwaar onder vuur sinds klokkenluider Susan Fowler begin dit jaar een seksistische werkcultuur blootlegde waarin misstanden bij het 14.000 werknemers tellende techbedrijf geen zeldzaamheid zijn. Nadat meer vrouwelijke (ex-)werknemers opstonden volgde een grondig onderzoek.
Diverse kopstukken zijn inmiddels vertrokken en afgelopen week werd bekend dat nog eens twintig werknemers Uber moesten verlaten, onder wie senior vice-president Emil Michael. Gisteren volgde het verlof voor onbepaalde tijd van ceo en grote man Kalanick. VVD-coryfee Kroes reageert tevreden op de maatregelen.
Er zijn zeker momenten dat ik denk: herken ik me hier nog wel in? Maar Uber heeft moed getoond.
De misstanden bij Uber moeten u toch hebben geschokt. Zeker aangezien u zich al uw hele leven inzet voor de positie van vrouwen op de werkvloer.
,,Dit is een bijzonder serieuze zaak. Gelukkig is er een gedegen onderzoek geweest onder leiding van de voormalige Amerikaanse minister van justitie Eric Holder. Op basis van die conclusies zijn twintig werknemers ontslagen, ook uit de top.”
In principe adviseert uw raad slechts over regelgeving. Heeft u zich met deze affaire beziggehouden?
,,Wat denkt u? Als u mij kent, verwacht u niet anders. Mijn collega’s en ik hebben dit nadrukkelijk aangekaart bij de bedrijfstop. De positie van vrouwen gaat mij bijzonder aan het hart.”
Heeft u overwogen uw adviseurschap in te leveren?
,,Er zijn altijd momenten, ook in andere functies, dat ik zeg: herken ik me hier nog in? Hier ook. Maar ik vind dat de bedrijfstop adequaat heeft gereageerd op de problemen.”
Er is hard genoeg ingegrepen?
,,Uber heeft moed getoond, ik heb vertrouwen dat deze conclusies van Holder worden opgevolgd en er lering uit wordt getrokken.”
Volgens Kroes staan de problemen bij Uber – hoewel misschien extreem - niet op zich. Nog steeds ondervinden vrouwen op de werkvloer geregeld hinder van opdringerige mannelijke collega’s. Dat is niet voorbehouden aan de Amerikaanse techwereld, beklemtoont ze. ,,Het speelt evenzeer bij oudere bedrijven. Onderschat dat niet.”
Met bijna 76 jaar oud is stilzitten er niet bij voor de VVD-coryfee. Na anderhalf jaar als speciale startup-ambassadeur voor het Kabinet, is ze druk met diverse adviesfuncties. Naast Uber adviseert ze softwarebedrijf Salesforce en zakenbank Merrill Lynch. Veelvuldig pendelt ze de Atlantische oceaan over. ,,Gelukkig wonen mijn zoon en kleinkinderen in San Francisco, waar Uber en Salesforce hun hoofdkwartier hebben,” vertelt Kroes. ,,Dan plak ik er vaak een lang weekend aan vast.”
Verder lezen na de foto
Roaming
Maar we wilden Kroes eigenlijk spreken over de afschaffing van de torenhoge roamingkosten. Als Eurocommissaris voor de Digitale Agenda zette ze zich er jarenlang voor in. Uiteindelijk plukt haar opvolger de vruchten van Kroes’ arbeid.
- Lees ook: 16 vragen over de nieuwe roamingregels.
- Lees ook: einde roaming kostte Brussel jaren strijd
15 juni is het zover. Blij?
<diepe zucht> ,,Ja, eindelijk! Donderdag is een dag om te vieren, maar het had natuurlijk al veel eerder gemoeten.”
De eer komt u mede toe, zei D66-parlementariër Marietje Schaake afgelopen week deze krant.
,,We hebben er hard voor gestreden. Het is jammer dat het niet in mijn termijn is gelukt, maar de wetsvoorstellen voor afschaffing komen mede uit mijn koker.”
Al meteen bij uw aantreden in 2010 verkondigde u dat torenhoge roamingkosten de wereld uit moesten.
,,Ik heb het altijd vreemd gevonden dat we als Europa één markt zonder grenzen kennen, maar één bedrijfstak doet alsof die grenzen nog steeds bestaan. Dit is bovendien een grote ergernis voor veel mensen en een onderwerp waar Brussel echt iets kan betekenen.”
U probeerde Vodafone en andere providers eerst met zachte hand zover te krijgen.
,,Die strategie werkte niet. In individuele gesprekken zeiden ze steeds: je hebt gelijk, Neelie. Maar als we met z’n allen aan tafel zaten, klonk het: 'We kunnen de inkomsten niet missen, we hebben het geld nodig om in onze netwerken te investeren.' Al snel was ik er klaar mee en ben ik aan wetgeving gaan werken.”
Ik heb hard tegen de roamingkosten gestreden. Wat mij betreft waren ze al véél eerder afgeschaft.
Oud-commissaris Viviane Reding, uw voorganger, zei maandag in het Financieele Dagblad dat u als mededingingscommissaris juist fel tegen afschaffing van de roaming was.
,,Ik heb niet gehoord wat ze letterlijk heeft gezegd, laat ik daar niet op reageren.”
Maar klopt het? Reding en u konden het niet echt met elkaar vinden, gaat het verhaal.
,,Ik ga hier niet op in. Zij en ik verschillen op terreinen van mening, maar dat betekent niet dat we elkaar niet mogen.”
Roaming in de EU is nu geregeld, maar in de rest van de wereld blijft bellen en surfen peperduur.
,,Het zou mooi zijn als Europa hierover afspraken met andere landen kan maken, bijvoorbeeld via handelsverdragen of in organisaties. We leven in een globale markt, bedrijven en burgers reizen de wereld over. Dat moet je niet belemmeren met zoiets als hoge belkosten.”
Ziet u andere terreinen waarop Europa concreet iets kan betekenen voor burgers en bedrijven?
,,Er zijn zoveel voorbeelden. Neem de start-ups, waarmee ik me na mijn vertrek uit Brussel anderhalf jaar intensief heb beziggehouden: als je nu als Nederlands bedrijf actief wil worden in Duitsland kan dat niet zonder allerlei dure advocaten en accountants. Regelgeving is totaal niet op elkaar afgestemd.”
Over die start-ups: hoe doet uw opvolger Prins Constantijn, eerder uw rechterhand in Brussel, het?
,,Hij doet het fantastisch. Minister Kamp is heel verstandig geweest hier werk van te maken. Nederland presenteert zich nu heel goed in het buitenland, neem het nieuwe paviljoen op de techbeurs CES in Las Vegas.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Morgen én in april staking bij ING, vakbond wil dat toezichthouder AFM zich mengt in conflict
De vakbeweging wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM), of een andere financiële waakhond, zich uitspreekt over het cao-conflict bij ING Bank. Dat staat in een woensdagochtend verschenen persbericht. Naast de staking van donderdag bij de financiële instelling kondigen de bonden gelijk vervolgacties aan in april. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Aantal mensen groeit bijna niet meer: we gaan mogelijk de 9 miljard niet halen
In tegenstelling tot wat we lange tijd dachten, komt er binnen 25 jaar mogelijk al een einde aan de groei van de wereldbevolking. Dat komt doordat mensen steeds welvarender worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Als deze voorspelling uitkomt, mogen we als mensheid erg blij zijn, vindt demografie-professor Leo van Wissen. -
Met video
Ralph Hamers weg bij Zwitserse bank UBS ‘in belang van het land’
De Nederlandse topman van de Zwitserse bank UBS, Ralph Hamers, legt zijn functie neer met ingang van 5 april. Hij wordt opgevolgd door zijn Zwitserse voorganger. De Union Bank of Switzerland nam tien dagen geleden de geplaagde branchegenoot Credit Suisse over. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
Met video
First Citizens Bank koopt failliete Silicon Valley Bank
De Amerikaanse First Cititzens Bank neemt de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) over. De bank uit de staat North Carolina neemt alle tegoeden en leningen over van overheidsorgaan FDIC. De zeventien filialen van SVB gaan maandag open als First Citizens-kantoren. -
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times.