Niet eerder sinds begin deze eeuw meldden zó veel mensen zich ziek op het werk
Nederlanders melden zich steeds vaker ziek op het werk. Het afgelopen kwartaal bedroeg het ziekteverzuim 5,6 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2000.
Al sinds 2016 stijgt het ziekteverzuim, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De zorg spande opnieuw de kroon. Daar was het verzuim in het laatste kwartaal van vorig jaar 8 procent. Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg vielen veel mensen uit door ziekte.
Andere sectoren waar het slecht gesteld is met de gezondheid van de werknemers, zijn waterbedrijven en afvalbeheer, vervoer en opslag, industrie, openbaar bestuur en onderwijs.
Verschillende oorzaken
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, zijn er verschillende oorzaken voor de stijging. ,,Vorig najaar was er een griepgolf in Nederland. En corona was ook nog niet helemaal weg. Daarnaast is niet uit te sluiten dat de hoge werkdruk tot meer verzuim leidde.’’
Die werkdruk speelt bijvoorbeeld in de zorg. In die sector, waar ook de kinderopvang onder valt, leidt die druk tot een hoog ziekteverzuim. Door chronisch personeelstekort moeten medewerkers veel diensten draaien en kan vrij nemen een probleem zijn. En hoe meer medewerkers ziek worden, hoe hoger de werkdruk wordt voor de anderen. Dat leidt weer tot meer ziekteverzuim.
Psychische klachten
Het is gebruikelijk dat het ziekteverzuim in de herfst en winter hoger ligt. Griep en verkoudheid zijn nog steeds de belangrijkste oorzaak van het verzuim. Maar psychische klachten zijn ook een grote boosdoener.
Ook in andere sectoren speelt de hoge werkdruk. Er is in Nederland nog steeds meer vraag naar personeel dan aanbod van mensen. Maakbedrijven, transporteurs of het onderwijs; overal schreeuwen ze om mensen.
Het ziekteverzuim is ook een grote economische schadepost. Verzekeraar NN berekende dat in 2021 het ziekteverzuim 18 miljard euro kostte. Toen lag het verzuim lager dan vorig jaar.
Bergopwaarts
In sommige sectoren ging het juist bergopwaarts met het verzuim. In de landbouw en visserij liep het verzuim juist terug. Ook in de horeca meldden minder werknemers zich ziek. Dat is opvallend, omdat het verzuim in die sector de kwartalen ervoor juist flink steeg. Ook in de jeugdzorg ging het de goede kant op met het verzuim.
Het CBS houdt sinds 1996 het ziekteverzuim bij. Alleen in het vierde kwartaal van 2000 zaten meer mensen ziek thuis dan in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. ,,Maar toen is er wetgeving gekomen om het verzuim aan te pakken. En dat heeft gewerkt. Na 2002 is het ziekteverzuim gaan dalen’’, aldus Van Mulligen.
Een 40-urige werkweek is de norm, maar waar komt die 40 uur vandaan? (video):
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
AEX zakt 2,6 procent door problemen bij Amerikaanse banken, ondanks pogingen om rust te laten terugkeren
De AEX-index op het Damrak ging maandag opnieuw hard onderuit na het koersverlies van afgelopen vrijdag. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt zakten de beurzen hard weg. Vooral de banken en verzekeraars kregen opnieuw rake klappen. In Amsterdam kelderde ING 7 procent en verloor Aegon ruim 5 procent. ABN AMRO leverde bijna 7 procent in. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit. -
-
-
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
Mogelijke doorstart voor Scotch & Soda: verschillende gegadigden voor ‘internationaal’ merk
Buitenlandse avonturen en stijgende kosten lijken kledingbedrijf Scotch & Soda fataal geworden. Maar een tweede leven lonkt alweer. Verschillende gegadigden hebben zich al gemeld voor een doorstart.