Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden.
Accountantskantoor PwC is eerder een uitzondering dan de regel: vorige week kondigde het bedrijf aan gebruik te gaan maken van robots voor fiscaal en juridisch advies. Het gaat samenwerken met Harvey, een start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Het idee is om zo een deel van het juridische werk te automatiseren en te verbeteren. Het eindresultaat blijft wel gewoon gecontroleerd en beoordeeld worden door PwC-professionals, benadrukt het bedrijf.
PwC loopt hierin duidelijk voorop. Want volgens onderzoek van CNV onder 3000 werkenden zijn veel bedrijven er nog niet mee bezig. Een meerderheid van de werkgevers biedt zijn personeel bijvoorbeeld geen ruimte om met nieuwe technologie als ChatGPT en Bing te experimenteren en 60 procent van de werkgevers reikt zijn medewerkers geen hulpmiddelen aan om nieuwe technologie in hun dagelijkse werk toe te passen.
Tegelijkertijd staan ook lang niet alle werkenden te springen. Zo verwacht 43 procent van de werkenden dat deze technologie leidt tot minder mensgerichte dienstverlening en 39 procent vreest voor zijn privacy. Bijna 1 op de 5 maakt zich zorgen over de technologisering en digitalisering van de werkplek.
Aan de slag
Volgens Piet Fortuin, CNV-voorzitter, moeten werkgevers en werknemers niet achterover leunen, maar net als PwC tot actie overgaan. ,,Linksom of rechtsom gaat deze nieuwe technologie ons werk in de toekomst sterk bepalen. We moeten hier dus mee aan de slag.”
Zo roept hij werkgevers op medewerkers opleidingen te laten volgen buiten hun vakgebied, zodat ze beter voorbereid zijn op de toekomst. Een meerderheid biedt daar nu nog geen ruimte voor, blijkt ook uit het CNV-onderzoek.
En als het aan hem ligt, ontwikkelen werkgevers samen met hun werknemers een visie over het gebruik van nieuwe technologieën in hun dagelijkse werk. ,,Wat doe je zelf en welk werk neemt technologie over? Hoe voorkomen we dat technologie straks de baas is over ons werk en denken? Werkgevers en werknemers moeten aan de slag met deze vraagstukken, voordat de technologie met ons aan de slag gaat.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMmet video
‘Wat je níet moet doen is je vakantiegeld zonder doel op je rekening laten staan’
Deze week krijgen de meeste Nederlanders hun vakantiegeld. Met z’n allen krijgen we een enorme smak geld van miljarden euro. En iedereen wil een deeltje van die schat. -
PREMIUMColumn
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt.
-
PREMIUMChatGPT
Miljoenen mensen in de ban van slimste tekstrobot ooit: ‘Ongelooflijk verbaasd over wat kan’
-
-
-
1
CBS: Europese economie groeit, maar die van Nederland hapert
De Nederlandse economie is onverwacht met 0,7 procent gekrompen in het eerste kwartaal. Vooral de export daalde, evenals de gaswinning. Dat blijkt uit de eerste raming van de economische groei door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer