Nog nooit zoveel bedrijven opgeheven als vorig jaar
Er zijn in Nederland nooit eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als in 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze cijfers sinds 2007 bijhoudt. In het coronajaar werden ook meer vestigingen opgericht dan ooit.
Delen per e-mail
In Nederland zijn in 2020 zijn ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal oprichtingen nam met 1,5 procent veel minder sterk toe, naar 179.000. In verreweg de meeste gevallen gaat het om bedrijven met één werkzame persoon en één vestiging.
In de Randstad werden relatief veel vestigingen van bedrijven gesloten. In de grote steden zijn veel bedrijven actief in sectoren waar relatief veel opheffingen en oprichtingen plaatsvinden, zoals in de zakelijke dienstverlening.
Horeca
Vorig jaar werden ook veel horecazaken opgeheven. Het aantal opgeheven vestigingen in die sector was met 5000 hoger dan ooit en 25 procent meer dan gemiddeld. In Amsterdam sloten 800 zaken de deuren en in de regio Rotterdam 445. In de Zaanstreek werd meer dan 1 op de 9 horecavestigingen opgeheven.
Het CBS definieert een sluiting van een bedrijfsvestiging als een opheffing als er geen sprake is van voortzetting van een belangrijk deel van de activiteiten door een ander bedrijf. Het bekendste voorbeeld hiervan is een faillissement. Bedrijven die definitief hun werkzaamheden staken kunnen meerdere locaties hebben waar de bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd. Alle sluitingen worden afzonderlijk geteld als ze in een ander postcodegebied vallen.
Nieuwe bedrijven
Tegelijkertijd blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder. In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten vooral veel ondernemers een nieuwe webshop.
Dat er te midden van een grote economische crisis per saldo bedrijven bij komen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.
Het aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijven bij de KVK steeg in het eerste kwartaal met 8 procent tot 68.847. In de detailhandel nam het aantal starters met bijna de helft toe, waarmee deze sector de sterkste aanwas van nieuwe ondernemingen kende. Het gaat daarbij vooral om online winkelactiviteiten, benadrukt de KVK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’
Sinds de contactberoepen begin maart groen licht kregen van het kabinet om de deuren weer te openen, zitten de agenda’s van masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten goed vol. En met de prijsverhogingen lijkt het mee te vallen. -
PREMIUM
Diederik Samsom: Nederland laat miljarden aan subsidies liggen voor energietransitie
Nederland laat miljarden Europees geld liggen omdat er te weinig plannen worden gemaakt voor de energietransitie, zegt Diederik Samsom. Volgens de kabinetschef van Frans Timmermans pakken bedrijven de handschoen wel op. -
'Winkelen op afspraak werkt voor geen meter’
Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, blijkt in de praktijk slecht te werken voor zowel ondernemers als consumenten. Dat blijkt uit een peiling van INretail, brancheorganisatie van de winkeliers. -
PREMIUM
Boskalis-baas over rechttrekken schip in Suezkanaal: ‘Avonds zette ik gewoon de aardappelen op tafel’
In negen dagen tijd redde Boskalis twee keer de wereld. Eerst door containerreus Ever Given uit het Suezkanaal te halen en woensdag voorkwam het een ongekende olieramp door een stuurloos vrachtschip te bedwingen voordat het door de Noorse fjorden zou worden opengereten. Peter Berdowski, ceo van de Papendrechtse bagger- en bergingsspecialist, blikt terug. -
PREMIUMColumn
De vrijheid om rotzooi te (ver)kopen
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.
-
Meer winst Eneco, met dank aan belastingbetaler
Rotterdam - Door de coronacrisis daalde de afzet van gas en elektra door energiebedrijf Eneco. Maar de winst steeg, mede dankzij de belastingbetaler. -
PostNL mag Sandd tóch overnemen: ‘anders postbezorging in gevaar’
De overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk om de postbezorging in Nederland niet in gevaar te laten komen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De twee bedrijven zijn feitelijk al een jaar geleden gefuseerd, maar de vergunning hiervoor was door de rechter van tafel geveegd. -
Wakker Dier boos: nog nooit zoveel vleesaanbiedingen met Pasen
Supermarkten hadden dit jaar met Pasen een recordaantal van 1026 vleesaanbiedingen in de folder. Dat meldt Wakker Dier, dat sinds 2015 alle folderaanbiedingen van de elf grootste supermarkten napluist.