Noorwegen verlaagt rente wegens impact virus: ECB wil verschillen binnen eurozone voorkomen
De Noorse centrale bank verlaagt de rente om de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. Het belangrijkste rentetarief gaat met 0,5 procentpunt omlaag naar 1 procent, maakte Norges Bank vandaag bekend. Buiten Europa verlaagden zowel de Amerikaans als ook de Canadese, Australische en Maleisische centrale banken het rentetarief.
De centrale bank gaf aan klaar te staan om meer rentestappen te zetten. Verder gaat de bank meer financiële middelen aan de bankensector verstrekken. Het besluit om de rente te verlagen werd unaniem genomen door de beleidsmakers. Vorig jaar werd de rente nog meermaals verhoogd in Noorwegen.
Norges Bank volgt met de renteverlaging het voorbeeld van andere centrale banken in de wereld, waaronder de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam donderdag met een pakket maatregelen tegen de schadelijke gevolgen van het coronavirus voor de economie, maar liet de rentes ongemoeid.
De Zweedse centrale bank kondigde aan 500 miljard kroon, omgerekend 46 miljard euro, aan financiering beschikbaar te stellen aan Zweedse bedrijven via goedkope leningen vanwege het coronavirus. De Riksbank staat klaar om verdere maatregelen te nemen. Volgens de centrale bank heeft het virus een duidelijk negatief effect op de economische activiteit in Zweden.
‘Verlaging rente niet nuttig’
Hoofdeconoom Gilles Moëc van de Franse verzekeraar Axa zei eerder, dat een verlaging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank (ECB) niet nuttig is. Dit zou winsten van banken verder onder druk zetten. Moëc vindt wel dat de ECB iets kan doen. Hij denkt aan ruimere voorwaarden voor langlopende herfinancieringstransacties. Een alternatieve maatregel is volgens Moëc het preventief uitstellen van sommige betalingsverplichtingen door financiële instellingen.
ECB-hoofd Christine Lagarde heeft haar eerdere woorden over de verschillen in staatsrentes deels teruggenomen kort na de persconferentie over het ECB-rentebesluit. De Française sprak haar eerdere boodschap tegen dat het niet de taak van de centrale bank is om de verschillen in Europese staatsrentes weg te werken.
Paniek om ECB
Die woorden veroorzaakten gisteren paniek op de Italiaanse staatsobligatiemarkt en riepen woede op bij Italiaanse politici. Het komt zeer zelden voor dat een ECB-president op diens woorden terugkomt. Lagarde zei in een interview met zakenzender CNBC dat de ECB ‘in dit moeilijke moment voor de muntunie zich keihard inspant om verschillen in staatsobligatierentes in de eurozone te vermijden’.
Dat kwam kort na de harde woorden van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Hij bestempelde de beschrijving van de coronasituatie in de eurozone door de ECB als ‘formeel en abstract’. Ook zei Conte dat het de taak van de centrale bank is om de financiële markten te kalmeren, zodat eurolanden zich kunnen concentreren op maatregelen om de gezondheidscrisis tegen te gaan. Italië is het meest getroffen land in Europa door het nieuwe coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Komst nieuwe hyperstore bewijst: voor speelgoed gaan we weer naar de winkel
De klad in speelgoedland? Komende week opent de Ierse speelgoedgigant Smyths Toys in Amsterdam zijn eerste van twintig megawinkels in ons land. En ook onze eigen speelgoedzaken worden weer gevonden, door kinderen en ‘kidults’, spelende volwassenen. ,,Een cadeau samen uitzoeken is leuker in een echte winkel.”Rotterdam, Amsterdam -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
Belastingdienst wilde duizenden bewoners ten onrechte huurverlaging geven
De Belastingdienst wilde duizenden bewoners van sociale huurwoningen ten onrechte een huurverlaging geven. Woningcorporaties wezen de fiscus hierop, waarna de fout kon worden hersteld. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen.