Volledig scherm
Opslag voor olie, brandstof en chemicaliën in de Botlek een haven- en industriegebied in Rotterdam. © ANP

Oliemarkt worstelt met oude voorraden

De internationale oliemarkt is nog bezig de overvloed aan olie te verwerken die in het najaar van 2016 de markt overspoelde. Het is niet verwonderlijk dat de voorraden in sommige landen blijven toenemen, ondanks de productieverlaging die de OPEC en een aantal andere landen medio december overeenkwamen. 

Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een vandaag gepubliceerd rapport. Vorige week werd bekend dat de olievoorraden in de Verenigde Staten in januari naar een recordniveau zijn gestegen. 

Dat zette druk op de olieprijzen, die na de productiedeal in december net weer wat waren opgekrabbeld. De prijs van het zwarte goud kelderde voor het eerst sinds december weer onder de 50 dollar per vat. 

Deze week bleek bovendien dat Saudi-Arabië, het machtigste land binnen de OPEC, zijn productie in februari weer wat heeft verhoogd. Dat zorgde voor een verdere prijsdaling.

Energiebeleid

Het IEA, dat veel westerse landen adviseert over hun energiebeleid, denkt wel dat in de loop van de eerste jaarhelft tekorten kunnen ontstaan als alle OPEC-landen zich aan de afspraken blijven houden. Maar dat betekent nog niet dat alle oude voorraden snel kunnen worden weggewerkt. De denktank wijst er daarbij op dat de productie in de maanden voorafgaand aan de OPEC-deal juist sterk was toegenomen. Veel van die olie zit nog in opslagtanks.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’