Volledig scherm
Opslag voor olie, brandstof en chemicaliën in de Botlek een haven- en industriegebied in Rotterdam. © ANP

Oliemarkt worstelt met oude voorraden

De internationale oliemarkt is nog bezig de overvloed aan olie te verwerken die in het najaar van 2016 de markt overspoelde. Het is niet verwonderlijk dat de voorraden in sommige landen blijven toenemen, ondanks de productieverlaging die de OPEC en een aantal andere landen medio december overeenkwamen. 

Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een vandaag gepubliceerd rapport. Vorige week werd bekend dat de olievoorraden in de Verenigde Staten in januari naar een recordniveau zijn gestegen. 

Dat zette druk op de olieprijzen, die na de productiedeal in december net weer wat waren opgekrabbeld. De prijs van het zwarte goud kelderde voor het eerst sinds december weer onder de 50 dollar per vat. 

Deze week bleek bovendien dat Saudi-Arabië, het machtigste land binnen de OPEC, zijn productie in februari weer wat heeft verhoogd. Dat zorgde voor een verdere prijsdaling.

Energiebeleid

Het IEA, dat veel westerse landen adviseert over hun energiebeleid, denkt wel dat in de loop van de eerste jaarhelft tekorten kunnen ontstaan als alle OPEC-landen zich aan de afspraken blijven houden. Maar dat betekent nog niet dat alle oude voorraden snel kunnen worden weggewerkt. De denktank wijst er daarbij op dat de productie in de maanden voorafgaand aan de OPEC-deal juist sterk was toegenomen. Veel van die olie zit nog in opslagtanks.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.