In de bouw werden bedrijven wat optimistischer. Het vertrouwen is daar over de gehele linie ook het hoogst.
Volledig scherm
In de bouw werden bedrijven wat optimistischer. Het vertrouwen is daar over de gehele linie ook het hoogst. © ANP

Onderzoek: meeste bedrijven kunnen hogere kosten amper doorberekenen

Ondernemersvertrouwen gedaaldDe meeste bedrijven in Nederland kunnen de flinke kostenverhogingen van de laatste tijd niet of maar voor een klein deel doorberekenen. Mede daardoor gaat het ondernemersvertrouwen over een breed front omlaag.

 1. Oudste badplaats van Nederland piekert zich suf over wegblijven bezoekers: ‘De belevenis is niet optimaal’
  PREMIUM

  Oudste badplaats van Nederland piekert zich suf over wegblijven bezoekers: ‘De belevenis is niet optimaal’

  Op een paar hele drukke dagen na, bleef het ondanks het prachtige weer deze zomer opvallend rustig op het strand van Scheveningen. Strandtenthouders hebben het over ‘een rampzalige zomer’. De gemeente denkt dat mensen door de stijgende prijzen ‘twee keer nadenken’ over een dagje strand, maar ondernemers en politici vermoeden dat het probleem echt bij de badplaats ligt. ‘Er moet een charmeoffensief komen'.
 2. Milieuorganisaties: Shell negeert klimaatvonnis met investeringen in olie en gas

  Milieuorga­ni­sa­ties: Shell negeert klimaatvon­nis met investerin­gen in olie en gas

  Hoewel Shell door de rechter is veroordeeld tot ambitieuzer klimaatbeleid, investeert het bedrijf nog volop in fossiele brandstoffen. Milieudefensie en Oil Change International stellen dat het bedrijf daarmee ,,het klimaatvonnis negeert”. In een rapport becijferen ze dat tien olie- en gasprojecten waarin Shell heeft besloten te investeren sinds het vonnis zullen leiden tot 325 miljoen ton extra CO2-uitstoot. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de uitstoot van heel Nederland in een jaar tijd.