Onverwachte krimp voor Britse economie
De Britse economie is in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent gekrompen. Het is het slechtste economische cijfer sinds zeven jaar.
Delen per e-mail
Het gaat om de eerste krimp op kwartaalbasis sinds 2012, zo komt naar voren uit cijfers van de Office of National Statistics (ONS), het Britse statistiekbureau . Dat betekent een forse tegenvaller voor het optimisme over de Britse economie (na brexit) van de pas aangetreden Britse premier Boris Johnson.
Economen hadden de krimp niet zien aankomen. Zij gingen over het algemeen uit van een stabilisering van de Britse economie, maar nu doemen zwarte scenario's op. Het Verenigd Koninkrijk lijdt duidelijk onder de brexitperikelen. Die zorgen voor veel onzekerheid en dat zit de economie in de weg. In het eerste kwartaal was nog sprake van 0,5 procent groei maar volgens economen zou dat vooral zijn veroorzaakt door preventief hamsteren door productiebedrijven, uit vrees voor schaarste aan grondstoffen bij een harde brexit.
Pond
Volgens een woordvoerder van het ONS zit de pijn in de dreigende sluiting van autofabrieken, in de dienstensector en in de bouw. De waarde van het Britse pond ging vanochtend omlaag na het bekend worden van de slechte cijfers.
Ondertussen groeit de politieke onzekerheid nu premier Boris Johnson heeft gesuggereerd dat hij hoe dan ook zal aanblijven tot 31 oktober, dus ook als hij een motie van wantrouwen in het Lagerhuis aan zijn broek krijgt. Naar verwachting wil de Labour-oppositie volgende maand met zo'n motie komen. Johnson wil nu een brexit garanderen en pas ná 31 oktober verkiezingen uitschrijven, zo heet het.
Volgens Britse media is dat kunstje bedacht door de omstreden Dominic Cummings, de speciale adviseur die eerder een grote rol speelde in de verrassende uitslag van het brexitreferendum. De Britse krant The Guardian meldde dat Cummings ook binnen de Conservatieve Partij problemen heeft met zijn strategie en dat hij een ‘terreurbewind’ zou voeren om op 31 oktober hoe dan ook de EU te verlaten.
Wantrouwen
Verschillende Conservatieve kopstukken hebben Johnson gewaarschuwd voor een ongekende politieke crisis als hij inderdaad - na een motie van wantrouwen - zou weigeren af te treden. ,,De laatste persoon die heeft geprobeerd wat hier wordt gesuggereerd, is koning Charles I. Dat leidde niet alleen tot de Britse burgeroorlog, maar ook tot het verlies van zijn hoofd. Ik geloof niet dat Johnson zich in een gelijkaardige positie wil plaatsen”, vond Malcolm Rifkind, oud-minister van Margaret Thatcher en John Major. Een Labourkamerlid reageerde met Britse humor op het idee dat Johnson als een soort dictator wil blijven zitten om brexit af te dwingen. ,,Als hij dat doet, sturen wij Jeremy Corbyn in een taxi naar Buckingham Palace om te zeggen dat we het overnemen.”
Volgens sommige Conservatieven zou koningin Elizabeth dan kunnen en zelfs moeten ingrijpen en het parlement moeten ontbinden. Maar de experts zijn erover verdeeld hoe ver de macht van de vorstin in dat geval zou reiken. Ondertussen blijft de impasse tussen Londen en Brussel bestaan. Boris Johnson verwijt de EU dat die niet met hem wil praten. Uit Brussel klinkt het dat de nieuwe Britse premier helemaal niet wil onderhandelen maar een deal wil dicteren die onaanvaardbaar is.
Pond
Het Britse pond heeft vandaag ten opzichte van de dollar de laagste stand sinds januari 2017 bereikt. Een pond werd minder dan 1,2080 dollar waard. Ook ten opzichte van de euro leverde het pond in. De waardedaling zette in toen bekend werd dat de Britse economie in het tweede kwartaal onverwacht was gekrompen. Rond 13.30 uur had de Britse munteenheid 0,5 procent verloren ten opzichte van de dollar. Tegenover de euro speelde het pond een kleine 0,7 procent van zijn waarde kwijt.
Het pond staat sinds de verkiezing van Boris Johnson onder druk. Beleggers houden steeds meer rekening met een no deal-brexit en zijn bang dat zo’n vertrek uit de Europese Unie zonder afspraken de Britse economie geen goed zal doen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af. Voor het overgrote deel van die banken liggen al wel plannen klaar, maar die zijn nog niet gedetailleerd genoeg uitgewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport.
-
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. -
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen. -
PREMIUM
column ‘Politiek doet beschamend weinig om arme kinderen te helpen’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.